23 maart 2007

Laatste brief Eric van der Burg

Beste Manon,

Ik ben het met je eens dat het plezierig was om brieven met je te schrijven over onderwerpen uit de Amsterdamse politiek die de Amsterdammers bezighouden. Het mooie aan politiek actief zijn in een wereldstad is dat je daarbij de keuze hebt uit vele onderwerpen, die vaak ook nog tot ver buiten de stad relevantie hebben. De schijnwerpers zijn en blijven altijd op Amsterdam gericht en dat is terecht. Voor bestuurders en politici betekent dit dat je net dat extra beetje moet geven om na te streven waarvoor je staat: een beter Amsterdam. Vaak gaat dat goed, maar soms ook niet. In dat kader vind ik het jammer dat je bijvoorbeeld de fouten met de Probo Koala en de reïntegratietrajecten afdoet als één moment van onoplettendheid. Daarmee bagatelliseer je wat mij betreft deze kwesties.

In je brief geef je jouw toekomstplaatje voor Amsterdam. Wat is je totaalbeeld voor de stad en waarom? Die vraag staat daarbij centraal. Een brief is daar wat mij betreft niet het juiste middel voor. Daar moet je meer tijd en ruimte voor nemen. Zoals je weet heb ik daarom eerder, tijdens de algemene beschouwingen van vorig najaar, al een langer verhaal over de visie van de VVD op Amsterdam gegeven. Een boottocht door het Amsterdam van 2020, dat er nog veel mooier uitziet dan de stad nu. Ik ben het met je eens dat het voor een nog beter Amsterdam inderdaad van belang is dat je de wind in zeilen hebt. Wind die vooral symbool staat voor middelen om je plannen en doelen te realiseren. Het verbaast me daarom dat je schrijft dat Amsterdam de wind nu met het nieuwe kabinet weer volop mee heeft. Het strookt ook niet met de eerlijke opmerking die je Amsterdamse partijleider, Lodewijk Asscher, vandaag in Het Parool maakte: een belangrijke oorzaak voor de financiële krapte die Amsterdam nu kent bij het uitvoeren van alle plannen en het verwezenlijken van ambities is het financiële beleid van het nieuwe kabinet: juist, het kabinet waarvan niet de door velen geprezen Gerrit Zalm, maar jullie Wouter Bos de financiële man is.

Uiteraard wil ik toch best kort ingaan op je vraag waar ik met Amsterdam heen wil. Ik zie het vanwege de te korte ruimte in een brief vooral als uitgangspunt: ik wil dat Amsterdam een stad is waar iedereen iets van zijn leven kan maken, waar je je veilig voelt, waar ouderen kunnen genieten van hun welverdiende oude dag en waar het prettig is om te vertoeven, als bewoner, ondernemer en als toerist. Inderdaad niet door vertrutting, maar door alle Amsterdammers de ruimte te bieden. En alleen hen die echt niet zonder de (financiële) hulp van de overheid kunnen, deze te bieden. Geen sociale hangmat dus, maar waar mogelijk een trampoline om uiteindelijk vooral zelf te kunnen presteren.

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota zal ik een breder toekomstbeeld voor Amsterdam geven. Na het debat zal ik die op Eric Actueel plaatsen. Tijdens die raadsvergadering zal ik ook met een motto komen waarvoor de VVD staat. Een motto dat bij uitstek symbool staat voor een Amsterdam waar meedoen heel belangrijk is, maar ook veel meer ruimte is voor al die Amsterdammers die willen excelleren, die echt iets van hun leven willen maken. Nu worden deze mensen nog veel te veel door overheid beperkt. Niet alleen door regels, maar ook door hoge lasten en een houding die maakt dat je je soms bijna moet schamen als je succesvol bent. Ik stoor me daaraan en vind dat we juist met z’n allen trots moeten zijn op al die Amsterdammers die succesvol (willen) zijn. Net zoals we terecht ook allemaal juichen als Ajax, net als afgelopen zondag, een fantastisch resultaat boekt!

Tot morgen in de commissie Algemene Zaken, waar alweer tal van andere belangrijke kwesties -zoals preventief fouilleren in de hele stad- op de agenda staan.

Groeten,

Eric

www.ericactueel.nl

PS: leuk dat je op 2 april van 16.30 tot 17.00 uur te gast wilt zijn bij Eric Actueel op Stads FM (106.8 in de ether of 88.1 op de kabel)! Ik ben in ieder geval nu al heel benieuwd naar je muziekkeuze!