16 maart 2007

Kunnen we iets leren van die overschrijdingen?

Ui Het Parool

Raad gaat op centen letten

Het stadsbestuur moet van de gemeenteraad een lijstje maken met alle overschrijdingen van de afgelopen twee jaar. De raad heeft er genoeg van voortdurend voor voldongen feiten te worden gesteld als er weer eens aanvullende kredieten nodig zijn.

Gisteren moest de gemeenteraad toevallig beslissen over drie overschrijdingen. Voor het Muziekgebouw aan ’t IJ is 1,5 miljoen euro nodig, onder meer om een al uitgegeven aanvullend bouwkrediet te dekken. Voor gebouw De Bazel, waar het gemeentearchief zich heeft gevestigd, is 3,8 miljoen euro nodig om de al in gang gezette verbouwing af te maken. En voor de bouw van het nieuwe Stedelijk Museum wil het stadsbestuur er 1,5 miljoen euro bij.

De gemeenteraad wil nu wel eens weten hoe het komt dat de budgetten voor bouwprojecten altijd ontoereikend lijken te zijn, zelfs als het gaat om een eenvoudige opknapbeurt van een brug of kademuur.

Een inventarisatie moet duidelijk maken of het bijvoorbeeld altijd dezelfde diensttakken zijn die over de schreef gaan. Ook moet duidelijk worden wanneer overschrijdingen bekend werden bij de ambtenarij en wanneer de politiek verantwoordelijken daarvan op de hoogte werden gesteld.

PvdA-gemeenteraadslid Bouwe Olij, indiener van een unaniem gesteunde motie over het onderwerp: ”Wellicht zijn er dingen van te leren. Er wordt ons nu veel te vaak achteraf gevraagd om de schade te repareren. Ik wil weten of dat niet te voorkomen is.

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher van Financiën vond het maken van een inventarisatie een ‘voortreffelijk idee’, al waarschuwde hij dat ‘overschrijdingen er altijd zullen zijn.”

  • Zie hieronder de motie