26 april 2011

Kom ook naar de Willem Arondéus-hagenpreek in Haarlem!

Von der Dunk zou in eerste instantie de jaarlijkse Willem Arondéus-lezing uitspreken in het provinciehuis van Noord-Holland, maar dat werd onder druk van de PVV geblokkeerd door het CDA en de VVD. Dit tot groot ongenoegen van de PvdA, Groenlinks en SP in de Noord-Hollandse Staten.

De lezing die Von der Dunk uit zou spreken zou – onder andere – enkele kritische noten kraken over de PVV. Dat werd door de PVV in de Staten niet geaccepteerd, waarna CDA en VVD op aangeven van de PVV ingrepen.

Enkele organisaties sloegen de handen ineen om een hagenpreek te organiseren.

Hagenpreken waren vroeger kerkdiensten die door Calvinisten werden gehouden in de open lucht. De Calvinisten werden hiertoe gedwongen omdat hun geloof werd onderdrukt en zij niet in kerken mochten preken.

De fractie van de PvdA Amsterdam vindt het onbestaanbaar dat het vrije woord wordt gesmoord onder politieke druk. Het gaat hier om de vrijheid van spreken, om vrijheid van het woord. Belangrijke begrippen waarvoor de overheid, de rechtsstaat pal dient te staan.

Leden van de PvdA-fractie in Amsterdam zullen woensdag afreizen naar Haarlem om Von der Dunk’s hagenpreek bij te wonen. Voorzitter Michiel Geuzinge van de PvdA-afdeling Amsterdam roept leden op om ook naar de preek te komen.

De hagenpreek begint om 20:00 en zal worden gehouden aan de Paviljoenslaan, op het grasveld van de Haarlemmerhout, tegenover het provinciehuis van Noord-Holland te Haarlem.