6 maart 2009

Kleuters leren woorden vanaf een placemat

AMSTERDAM – Basisscholen in Amsterdam krijgen vandaag een nieuw hulpmiddel om het onderwijsniveau te verhogen.

Dat wordt stampen, voor de leerlingen van de Amsterdamse basisscholen. Vanmorgen wordt bij alle scholen in de stad een stapeltje woordenlijsten afgeleverd: drieduizend woorden op een placemat. Aan het einde van groep 2 moeten alle kinderen ten minste tweeduizend, maar liefst alle drieduizend woorden van deze Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters kennen.

De Basiswoordenlijst is een van de initiatieven waarmee de Amsterdamse onderwijswethouder Asscher probeert het onderwijs in zijn stad op een hoger niveau te krijgen. Volgens hem voorziet de lijst in een grote leemte: ‘Ik sprak laatst met een jonge leerkracht en vroeg hem wat voor middelen hij nou kreeg aangereikt om zijn kinderen woorden te leren. Het antwoord was: eigenlijk niets.’ Dus besloot Asscher iets te leveren.

Er bestaan al langer woordenlijsten voor kleuters, erkent taalwetenschapper Simon Verhallen, die de lijst samenstelde. ‘Maar het probleem is dat die lijsten in de boekenkast van de directeur van de school staan, en op veel scholen daar nooit meer uit komen. Het gaat er natuurlijk om dat de leerkracht de lijst bij de hand heeft.’ Voor de eerstegroepers staan op de placemat woorden als: komen, sneeuw, yoghurt, koelkast, buik en monster; voor de betere tweedegroepers: via, vrachtwagen, strippenkaart, voordringen, toiletpapier en pinnen.

Onderzoek van de Tilburgse universiteit heeft uitgewezen dat een doorsnee autochtoon kind op zijn vierde jaar drieduizend woorden kent, maar het gemiddelde Turkse of Marokkaanse kind slechts duizend.

Komt er nu aan het einde van groep 2 een woordentest? Verhallen: ‘Dat mag ik niet hopen. De lijst is bedoeld om de leerkracht te stimuleren, niet als een nieuwe drempel.’

Wethouder Asscher werkt al aan de volgende stap. ‘Ik ga met scholen afspreken dat ze het leesonderwijs versnellen. Dankzij die woordenlijst moeten ze eerder het niveau kunnen halen dat ze nu eind groep 3 halen.’