Kleine ondernemers dupe van huurverhogingen
Tijdens het werkbezoek onlangs aan de stadsdelen Amsterdam Zuidoost en Oost -Watergraafsmeer bleek dat het niet alleen om huurverhogingen gaat, maar om een cluster van samenhangende problemen waar het MKB mee te maken heeft.
Drie eigenaren van zelfstandige winkels in de Amsterdamse Poort gaven aan zich op de rand van een faillissement te bevinden. De huur wordt continue verhoogd, maar door herstructurering van een deel van het winkelcentrum is de leegstand rondom deze winkeliers bovendien groot. Dat zorgt ervoor dat de klantenstroom afneemt en het gevoel van onveiligheid groter wordt. Door de huurverhoging en niet beschikbaar hebben van kleine units lijkt het er sterk op dat winkelketens voorrang krijgen boven kleine zelfstandige ondernemers.
Een zittende onderneemster uit de Amsterdamse Poort vertelde dat ze geen winkelruimte onder de 100m2 kon krijgen, ondanks herhaaldelijke verzoeken bij de eigenaar (ze huurt nu 102 m2 en kan alleen eventueel een unit van 117 m2 krijgen). De huur is daarentegen 500 euro per m2 per jaar en dit is, zeker bij een dergelijk grote oppervlakte, niet meer op te brengen door haar. Dit zijn bovendien prijzen die in het centrum van Amsterdam worden gevraagd, maar voor de Amsterdamse Poort is het veel te hoog.
Het beeld van de hoge huren werd vorige week bevestigd door het onderzoeksrapport Winkelhuren in Amsterdam 2008, dat DTZ Zadelhoff in opdracht van de gemeente deed. Daaruit blijkt dat (vooral in de bekende winkelgebieden in het centrum) de prijzen in een paar jaar tijd met 300% kunnen stijgen.
Het huursysteem voor winkelruimte zoals dat nu wordt gehanteerd is dat de prijs wordt bepaald door de markt. Huurovereenkomsten zijn een private zaak tussen verhuurder en huurder. Voor winkeliers is er wel huurbescherming: het artikel 1624-panden geeft regels voor de contractduur en geeft mogelijkheden om op basis van het advies van de bedrijfshuuradviescommissie tot een nieuwe huurprijs te komen.
De bedrijfshuuradviescommissie bestaat uit makelaars en bestaat momenteel in Amsterdam uit één vertegenwoordiger van het MKB. Deze stelt het advies op volgens wettelijke normen. Maar van deze regeling wordt nauwelijks gebruik gemaakt omdat hij te duur is. Het advies van de bedrijfshuuradviescommissie kan oplopen tot 3000 euro. Zie hieronder de motie die de raadsleden hierover ingediende.
De PvdA wil de komende maanden behalve het punt van de huurverhoging, ook de volgende zaken belichten:
- Inkomstenderving van ondernemers door vertraging van wegopbrekingen, renovaties etc. (zie de motie boeteclausule hierover).
- Projectontwikkelaars die winkelstraten en – centra eenzijdig invullen met alleen ketens, waardoor homogene gebieden ontstaan. (Er komt een bijeenkomst waarin de mogelijkheid tot amsterdambrede afspraken met projectontwikkelaars worden verkend).
- De armoede onder ondernemers is vaak groot. De ondernemers hoeft niet “gepampert” maar meer aandacht voor deze groep is gewenst.