15 juli 2011

Kadernota: Amsterdam gaat luchtkwaliteit scholen aanpakken

Iedere dag worden naar schatting 120 Amsterdamse leerkrachten en 700 leerlingen ziek als gevolg van slechte lucht in de klas. Dit komt door een slechte doorstroming en niet goed functionerende luchtverversing. Het trekt een zware wissel op de gezondheid van mensen en het functioneren van scholen; steeds vaker nemen ouders de luchtkwaliteit mee in hun overwegingen bij de schoolkeuze voor hun kinderen.

Daarnaast laat wetenschappelijk onderzoek door TNO zien dat kinderen gemiddeld 15 procent beter presteren als de lucht goed wordt ververst.

Tot nu toe werkten gemeenten en Rijksoverheid samen aan schone lucht op scholen. Maar in september stoppen de rijkssubsidies.

Daarom diende de PvdA tijdens behandeling van de Kadernota 2012 samen met coalitiepartners Groenlinks en VVD een motie in die de gemeente opdraagt met voorstellen en financiering te komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Er zijn nog 112 basisscholen waar de luchtkwaliteit slecht is”, zegt raadslid Marjolein Moorman. “Bij de Begrotingsbehandeling 2012 in september moet duidelijk zijn hoe het college van burgemeester en wethouders denkt de problemen aan te pakken.”