31 januari 2007

Kachels op terras gaan aan

Door:
MARCEL WIEGMAN

In Het Parool op 23 januari 2007

AMSTERDAM – Dit winterseizoen mogen terrassen in de stadsdelen Centrum en Oud-Zuid alsnog worden verwarmd. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is voor. Burgemeester Job Cohen is tegen verwarmde terrassen.

Op initiatief van de Amsterdamse PvdA komt er een eenjarige proef met terrasverwarming in de stadsdelen. Volgens de PvdA is Amsterdam een van de weinige wereldsteden waar de terrassen in de winter niet mogen worden verwarmd.

Het is een ‘serieus minpunt ten opzichte van steden als Berlijn en Parijs’, aldus fractievoorzitter Manon van der Garde. "Maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld Maastricht."

De PvdA zal het voorstel morgen in de gemeenteraad in stemming brengen. De oppositiepartijen VVD en D66 hebben hun steun al toegezegd. Ook zij willen tegemoetkomen aan de wens van veel horecaondernemers om een kacheltje buiten te mogen zetten.

Coalitiepartij GroenLinks verzet zich. Volgens fractievoorzitter Judith Sargentini is het ‘zonde van de energie’. "Als je mensen duidelijk probeert te maken dat ze spaarlampen moeten gebruiken, ga je niet tegelijkertijd toestaan dat onder de luifels van het cafe de gaskraan wordt opengedraaid."

Begin deze maand kondigde burgemeester Job Cohen om die reden nog aan dat het verbod op terrasverwarming expliciet wordt opgenomen in de vergunning.