Door op 7 maart 2014

Jitkse Brommet: strijden voor de ongedeelde stad

Jitske Brommet (34) is de nummer 29 op onze lijst. Zij is politicoloog en juriste en sinds 2005 rijksambtenaar. Op dit moment is zij senior adviseur water en natuur bij de centrale juridische dienst van Rijkswaterstaat. Sinds 2010 is Jitske ook deelraadslid in Nieuw-West met de portefeuilles ruimtelijke ordening, wonen, werken en milieu.

1. Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?
Ik heb al iets met Amsterdam sinds ik hier als meisje van een jaar of tien voor het eerst kwam met mijn ouders. Ik liep over de grachten, voelde hoe deze stad bruist en dacht: hier wil ik later wonen! Amsterdam geeft mij energie. Zo veel verschillende soorten mensen, die met zijn allen zo veel willen en zo druk bezig zijn, en die doorgaans op een gezellige manier met elkaar omgaan. Wie wil daar nou niet bij horen?

2. Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?

Ik ben een echte wereldverbeteraar. Ik beteken graag iets voor een ander en vind het leuk een positieve bijdrage te leveren aan mijn eigen stad. De afgelopen vier jaar zat ik voor de PvdA in de stadsdeelraad van Amsterdam Nieuw-West, daar heb ik ontdekt dat ik de politiek een hele goede vorm vind om die bijdrage te leveren. Ik ga graag langs bij bewoners om te kijken wat er leeft en vind het heel bevredigend als ik iets kan doen met de dingen die zij aandragen. In Nieuw-West is dat een aantal keer heel goed gelukt. Bijvoorbeeld doordat er op mijn initiatief aandacht is besteed aan de aanpak van zwerfvuil rond de markt op Plein 40-45. Op zo’n manier kun je als politicus echt wat betekenen voor de bewoners van de stad, dat wil ik in de raad graag blijven doen.

3. Wat is voor jouw hét thema tijdens de verkiezingen 2014?
Voor mij is hét thema de woningmarkt en vooral de groeiende woningnood in Amsterdam. Het is natuurlijk mooi dat meer mensen hier willen wonen, maar daardoor wordt het wel steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden, vooral voor starters en mensen met een middeninkomen. De wachttijden voor sociale woningen zijn sinds ik in Amsterdam woon niet zo hoog geweest en zonder een vast contract krijgt bijna niemand een hypotheek. Bovendien is er een tekort aan woningen voor Amsterdammers die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar geen rijkaards zijn. Dat betekent dat veel Amsterdammers niet kunnen wonen in een woning die bij hen past en naar elders moeten uitwijken. Dat is voor de stad een gemiste kans.

4. Waarom moet de PvdA zo groot mogelijk worden?
Omdat de PvdA de juiste plannen heeft voor de stad! Wij zijn de enige partij die echt opkomt voor het ideaal van de ongedeelde stad. Een stad zonder tweedeling, waar men door elkaar heen woont en er samen wat van maakt. Mijn schrikbeeld is een stad waar binnen de A10 een yuppenspeeltuin ontstaat, waar geen plek meer is voor mensen met een lager inkomen, terwijl de wijken buiten de ring steeds verder verloederen. De PvdA is de enige partij die er echt werk van maakt om dat tegen te gaan.

5. Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?

Ik ben trots op de resultaten van de stedelijke vernieuwing in Amsterdam Nieuw-West. Die is door de PvdA bedacht en van de grond getrokken en de resultaten mogen er zijn. De vernieuwde wijken zijn prachtig geworden en de bewoners zijn uiteindelijk erg tevreden. Ik vind het heel erg jammer dat de stedelijke vernieuwing halverwege is gestokt door de crisis op de woningmarkt. Wat mij betreft zet de PvdA in de komende jaren alles op alles om de slechtste buurten die nog niet vernieuwd zijn alsnog aan te pakken

6. Wat moeten Amsterdammers over jou weten?
Ik ben betrokken, betrouwbaar en heel gemotiveerd om van Amsterdam een nog fijnere stad te maken. Als mensen meer van mij willen horen, kunnen ze me volgen via facebook en twitter.