19 november 2007

Jeugdhulp op de schop

Alle Amsterdamse organisaties die met gemeentesubsidie werken aan jeugdhulpverlening en jeugdwelzijn, zullen worden doorgelicht. Geldstromen worden direct gekoppeld aan resultaat. Organisaties zullen ter inspectie worden bezocht om te controleren of daar ook gebeurt wat elders op papier staat.

Dat heeft het college van b. en w. besloten.

Met jeugdwelzijn en jeugdhulpverlening zijn honderden instellingen in de stad bezig, groot en klein. Daardoor heeft niemand meer zicht op het geheel, zegt het college in een toelichting. Van al dat werk wordt niet gecontroleerd of er resultaten mee worden geboekt. Als projecten niet slagen, wordt eerder iets nieuws bedacht dan dat wordt gekeken wat waarom mis ging.

Het college wil nu toe naar ‘een eenduidige en doelmatige uitvoeringspraktijk’.

Zoals aangekondigd in de verkiezingscampagne van de PvdA wil het stadsbestuur onder het motto ‘Kinderen eerst’ voorzieningen voor kinderen, die nu grotendeels onder verantwoordelijkheid van stadsdelen vallen, samenhangender en efficienter maken. Men moet, aldus het college, ‘meer gericht raken op resultaat dan op proces’.

De komende jaren wil het college zeker zeventig miljoen investeren in jeugdzorg. Maar voordat dat geld wordt uitgegeven, wil men eerst weten welke aanpak, welke projecten en welke programma’s werkelijk effect hebben. Duidelijk is wel, aldus het college, dat overlast in wijken of de problemen van gezinnen waar alles spaak loopt, ‘persistent’ zijn. De kwaliteit van onderwijs in wat het college toekomstige prachtwijken noemt, staat ook nog steeds zwaar onder druk.

Het Programakkoord van dit college legt de nadruk op zaken als jeugdbeleid, armoedebestrijding en de aanpak van overlast in wijken. Met stadsdelen, de gemeente en schoolbesturen, maar ook Jeugdzorg, de GGD en de jeugdwelzijnssector wil men nu de zorg voor kinderen beter aansturen.

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) nam dit voorjaar het initiatief tot deze operatie. Toen al noemde hij het woud van jeugdwelzijnsorganisaties een door de overheid geschapen Frankenstein.

Er is nu een zogenoemd Vierkant tot stand gebracht, waarin de stadsdelen, de diverse diensten, het Platform Amsterdam Samen, de bestuursdienst en Bureau jeugdzorg samenwerken.