14 januari 2010

Jaarverslag van de fractie over 2008

Het jaar 2008 was in een aantal opzichten een tussenjaar; na de coalitiecrisis van 2007 en op weg naar de verkiezingen in 2010. Een voorjaarsnota die in het teken stond van het herstel van vertrouwen binnen de coalitie en het aanscherpen en bijwerken van het programakkoord. Een begroting die in het teken stond van de naderende recessie en de komende verkiezingen. Tussendoor de laatste grote beleidsnotities van deze bestuursperiode: de Terrassennota, het Horecabeleidsplan, de Vastgoednota, de Woonvisie, de Hotelnota en de nota Welstand op het Water.

2008 was ook een jaar waarin de fractie nadrukkelijk keek naar haar eigen functioneren. De conclusie: we werken hard, we doen veel goed en we nemen onze verantwoordelijkheid voor de uitvoering van ons verkiezingsprogramma en het programakkoord. Maar, een aantal dingen kunnen beter. We kunnen zichtbaarder zijn en we mogen meer eigen initiatief tonen.

De hoogtepuntenvan 2008: Wanneke deed een enquête op de Wallen over het coalitieproject. Roeland en Winfred schreven een notitie over de subsidiering van culturele instellingen. Luud en Winfred zetten zich in voor de Tabakspanden en schreven mee aan een notitie van de coalitiepartijen over de invulling van het Mr. Visserplein. Winfred organiseerde een raadsconferentie over de monumentale binnenstad.

Ongetwijfeld de belangrijkste ontwikkeling in het Centrum was het coalitieproject 1012. Een gezamenlijke aanpak van centrale stad en stadsdeel van de problemen – criminaliteit, witwassen en vrouwenhandel – op de Wallen. Een project dat veel betekent en zal betekenen voor de toekomstige ontwikkeling van het Centrum.