17 februari 2007

Is een autovrije zondag nuttig?

5 vragen

Een dag geen autoverkeer in bijna het gehele gebied binnen de ring A10. Zondag 23 september gaat van 09.00 uur tot 17.00 uur een groot deel van Amsterdam op slot voor auto’s. Hiermee wil het stadsbestuur de Amsterdammer stimuleren vaker te gaan lopen, fietsen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vijf vragen aan raadslid en milieuwoordvoerder Peggy Burke.

Waarom zou de Amsterdammer na een grootschalige autovrije zondag vaker de auto laten staan?
Op een dag zonder auto’s verbetert de luchtkwaliteit en kun je het verschil ook direct merken. Milieudefensie heeft dat in 2005 bewezen met een aantal luchtkwaliteitsmetingen in verschillende gemeenten. Maar de autovrije dag levert meer op dan alleen schone lucht: een autovrije dag geeft de straten voor één dag terug aan kinderen, fietsers en voetgangers. Bovendien stimuleert het burgers om kennis te maken met vervoer per bus, trein en fiets.

Hoe gaat u eigenlijk al die auto’s uit de stad weren?
Ik ben een voorstander van het London model: de centrumring gaat overdag op slot en alleen tegen betaling kan men met de auto de stad in. In London is men sinds kort zelfs een stap verder gegaan door de terreinwagens en sportauto’s meer te laten betalen. Als wij dit in Amsterdam invoeren, moeten wij er wel voor zorgen dat het openbaar vervoer betaalbaar blijft of zelfs gratis wordt. Voor vrachtverkeer gaat binnenkort de pilot ‘City Cargo’ van start, waarbij vracht met de tram vanuit Osdorp de stad in komt. De fijndistributie vindt plaats met elektrische wagentjes.

Met de autoloze zondag probeert het college van PvdA en GroenLinks op een positieve manier aandacht te vragen voor het milieu. Maar bent u niet bang dat deze actie juist veel ergernis en onbegrip oplevert?
We zijn de afgelopen tijd wakker geschud door Al Gore met ‘An Inconvenient Truth’ en ik kan me niet voorstellen dat een weldenkend mens op dit moment onbegrip zal hebben voor een autoloze zondag

Het klinkt wellicht gek, maar kost een autovrije zondag niet heel veel geld? Kan dat geld niet beter in concrete milieumaatregelen worden gestoken?
De gemeente trekt ruim € 500.000 euro uit voor de autovrije zondag. In alle buurten worden leuke activiteiten georganiseerd, waarvoor de burgers met initiatieven mogen komen. Bovendien vindt op die dag ook de Dam tot Damloop plaats. Dit college steekt al heel veel geld in concrete milieumaatregelen (15 miljoen), maar ook in uitbreiding en verbetering van het groen in en rondom Amsterdam (12 miljoen).

Wanneer is de autoloze zondag een succes? Eerdere landelijke autoloze zondagen gingen de afgelopen jaren bijna ongemerkt aan Amsterdam voorbij. Waarom is die animo er nu wel?
De autoloze zondag is een succes als Amsterdammers en gasten op een positieve manier op deze dag reageren en toegeven dat men heeft genoten van een dag zonder auto’s binnen de ring. Het animo is er nu wel, omdat er een rood-groene coalitie is, die milieu centraal stelt.