21 augustus 2008

Internetlek gemeente Amsterdam

Ambtenaren in Amsterdam kunnen, zeven weken nadat wereldwijd voor een zeer ernstig internetlek werd gewaarschuwd, nog altijd niet veilig het web op. Leverancier Getronics worstelt met herstelsoftware.

De ambtenaren die vanuit het stadhuis een website bezoeken, kunnen er niet van op aan dat zij niet ongemerkt op een kopiesite van criminelen terecht komen. Ook e-mails die zij versturen, waarin mogelijk vertrouwelijke informatie staat, kunnen zo in verkeerde handen vallen. Dat kan omdat criminelen in zogeheten naamservers (dns-servers) correcte internetadressen door valse kunnen vervangen.

Begin juli werd wereldwijd voor dit probleem gewaarschuwd en werd gewezen op herstelsoftware. Die was in alle stilte ontwikkeld nadat het probleem begin dit jaar door internetgoeroe Dan Kaminsky was ontdekt. Eind juli waarschuwde de Stichting Internet Domeinnamen Nederland dat een derde van de Nederlandse servers nog altijd onveilig was en drong opnieuw aan op snelle actie. Desondanks is onder meer het net van de gemeente Amsterdam nu nog steeds ‘lek’.

De PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeesters en wethouders over hoe het kan dat deze situatie al zo lang bestaat. PvdA-gemeenteraadslid Sabina Gazic stelt zelfs dat er sprake is van ‘incompetentie van de verantwoordelijke toeleveranciers’.

De internetaansluiting van Amsterdam wordt verzorgd door KPN-dochter Getronics, ook verantwoordelijk voor de internetverbinding van Trouw en andere PCM-dochterbedrijven. Trouw wees Getronics drie weken geleden via interne kanalen op de onveilige verbinding. Volgens Getronics zijn de problemen een gevolg van de complexiteit van het PCM-systeem en moet er voor sommige PCM-apparatuur herstelsoftware van aparte leveranciers komen. Gisteren bleek de verbinding bij Trouw veilig, maar bij de gemeente Amsterdam is dat nog niet het geval.

Voor KPN en Getronics komen de problemen op een ongelukkig moment. Getronics heeft net een miljoenenopdracht in de wacht gesleept om de werkplekken van 21.000 rijksambtenaren op zeven ministeries in Den Haag opnieuw te automatiseren.