30 september 2007

‘Inburgeren in een rondvaartboot’

Vorige week zaterdag, de traditionele gemeentedag in en om het stadhuis. Ook dit jaar weer duizenden bezoekers van 50+-ers, vele informatiekraampjes en veel activiteiten. Het toch al niet te klein uitgevallen stadhuis was even het centrum van dit alles en barstte met zoveel mensen zowat uit zijn gezellige voegen. Daarom was ook deze keer de gemeentedag waar zoveel diensten, organisaties en vrijwilligers aan meewerkten wederom een groot succes!

En natuurlijk was er de rondvaart over die prachtige Amsterdamse grachten. Na vlug overleg met Theo -de schipper die al 26 jaar zijn werk met veel plezier doet- was de vaarroute bepaald. Dus gingen we met de tjokvolle boot vanaf opstappunt Stopera eerst richting de Magere Brug, de Herengracht op, langs onder meer de ambtswoning van onze burgmeester, het prachtige Bartelotti huis, het IJ op langs het Centraal Station en langszij, het toevallig aangemeerde en immens grote cruiseschip de Prinsendam, om vervolgens via een bochtje terug richting het Muziekgebouw aan het IJ te koersen langs het Scheepvaartmuseum, de replica van het VOC schip, Nemo, Waterloopplein en uiteindelijk de Stopera.

De geplande aankomsttijd werd ruim overschreden, want Amsterdam doe je niet in uurtje. Maar het gaf ons wel de kans om een paar stadsjuweeltjes te zien. Het lekkere weer en de goede sfeer aan boord deden de rest. Eens te meer bevestigde de reis hoe bijzonder Amsterdam is. Als jongetje was ik al gek op de rondvaart, tegenwoordig de meest bezochte toeristische attractie van de stad. En als raadslid -en nu als gids- is het altijd speciaal om te mogen vertellen over de stad.

Amsterdam en de rondvaart. Een ‘must’ voor de toerist maar misschien ook wel voor de inburgeraar, de nieuwe Amsterdammer. Want hoe leer je Amsterdam en zijn historie beter kennen? Heus niet alleen vanuit de inburgeringklas. Dus omdat we allemaal toch in hetzelfde schuitje zitten, kunnen we net zo goed de rondvaartboot in met Topstad, Wij Amsterdammers en I Amsterdam in het Amsterdamse achterhoofd.

  • Klik hier voor het verslag van de Gemeentedag door Jesse Bos

De auteur is Gemeenteraadslid en zit in het stadsteam