12 maart 2009

In Memoriam: Ellen Reijs (1944-2009)

Zaterdag 8 maart overleed Ellen Reijs. Ellen Reijs heeft voor de PvdA meerdere functies vervuld. Zij was onder andere deelraadslid voor Oud-Zuid, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland en tot het laatst lid van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

Ellen Reijs was een bijzonder mens. Zij was vrij ernstig gehandicapt,en toch zeer actief in het openbare leven en gericht op de buitenwereld. Zij had een scherpe geest en een grote belangstelling voor de mensen om haar heen.

Ellen groeide op in de Rivierenbuurt. Zij woonde als kind in de Volkerakstraat en ging naar de Anne Frankschool. Na de middelbare school deed zij een talenstudie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij woonde lang aan de Westlandgracht in de buurt van het Hoofddorpplein. Ellen combineerde haar politieke werk op het laatst met een baan bij het ROC-Amsterdam.

Ik kende Ellen vrij goed als vriendin van mijn moeder. We voerden vaak gesprekken over de Amsterdamse politiek. Ook gaf zij mij twee boeken van Meijer Sluijser met herinneringen aan joods Amsterdam. De laatste jaren kreeg zij steeds meer last van haar handicaps. Ik heb haar twee keer bezocht op het Revalidatiecentrum aan de Overtoom, en ook daar hield zij zich kranig. Afgelopen zaterdag ontvingen wij per post een verjaardagskaartje voor mijn dochter. Drie uur later werd ik gebeld met het bericht dat zij overleden was.

Er is gelegenheid van Ellen afscheid te nemen op vrijdag 13 maart tussen 13.30 uur en 14.15 uur in Uitvaartcentrum Westgaarde van PC Hooft Uitvaartverzorging, Ookmeerweg 273 te Amsterdam. Daarna vindt in de aula om 15.00 uur de crematieplechtigheid plaats.