23 juli 2007

In memoriam dr. Roel Poppe

Anton Jansen, Oud voorzitter Gewest Noord-Holland In de Volkskrant van 19 juli jl. las ik dat Roel Poppe is overleden. Roel is actief betrokken geweest als bestuurslid bij de start van het nieuwe gewest Noord-Holland van de PvdA in de eerste helft van de jaren negentig. Hij was een actief meedenker die respect afdwong door zijn ervaring en wijsheid. In het debat kon Roel altijd goed luisteren en de mening van de ander respecteren, maar hij liet niet los als hij vond dat zijn opvatting de juiste was. Mijn laatste contact met Roel is al weer 9 jaar geleden, toen wij samen bij het Partijbestuur ons rapport over partijvernieuwing en het scouten van talent presenteerden. De betekenis van Roel in zijn langdurige bemoeienis met de PvdA mag niet onderschat worden. Velen in de partij die Roel nog veel langer dan ik hebben meegemaakt, zullen dat beamen.

Redactie UvAweb: De UvA-gemeenschap heeft met droefheid kennis genomen van het overlijden van dr. Roel Poppe. In de jaren 1979 tot 1983 en 1986 tot 1991 was hij lid van het College van Bestuur van de universiteit.

Roel Poppe was een markant bestuurder. Hij was wars van uiterlijk vertoon en heeft zich met hart en ziel voor de universiteit ingezet. Voor zijn vele verdiensten ontving hij de erepenning van de universiteit.
Het College van Bestuur en alle medewerkers die met Roel Poppe hebben samengewerkt gedenken hem met respect.

Kees van der Zel, secretaris PvdA bestuur Noord Holland: Ik leerde Roel kennen in de begin jaren ’70, toen Roel voorzitter was van het gewest Amsterdam. In ’74 werd hij lid van Provinciale Staten en ik als nr. 12 op de lijst eerste opvolger. (Amsterdam had toen juist even veel statenleden als we nu voor de hele provincie hebben; dat waren nog eens tijden!) In ’72 had Pelle Mug en daarna Jan van Dijk, Roel opgevolgd als voorzitter. In ’77 brak echter de pleuris uit in het gewest Amsterdam (de kwestie Lammers/De Cloe e.a.). Het Gewest riep Roel Poppe terug als voorzitter. Roel bedankte voor de staten en ik kreeg de kans mij nog een jaar in de staten te manifesteren, zodat ik in ’78 een verkiesbare plaats kreeg. Hoe kunnen zaken met elkaar verweven zijn !

Kees van der Zel,
secretaris PvdA bestuur Noord Holland