IftarTalks – Mohamed Belkasmi

28 maart 2024

Deze week is het weer tijd voor de raad op de Stopera, ook tijdens de ramadan. Raadswerk combineren met ramadan is navigeren, maar deel van de verantwoordelijkheid die je hebt, legt ons raadslid Mohamed Belkasmi uit. In de IftarTalks van deze week vertelt hij over zijn ramadan.

Wat betekent ramadan voor jou? 

Dat is een hele goede vraag. Ramadan betekent voor mij een moment waarin ik samen ben met familie, we samen de dag vastend doorbrengen en vervolgens met elkaar het vasten verbreken in de avond. Het is voor mij een maand van verbinding, een maand van bezinning maar ook een maand van zelfdiscipline.

Vooral het verbindende en het samenzijn is voor mij een van het mooiste aan de ramadan en het is ook een van de belangrijkste pijlers vanuit de religie.  Het heeft ook een spirituele waarde. Omdat je je onthoudt van eten ben je veel meer bezig met andere dingen om je heen. Je dag draait niet meer om ‘ nu ontbijten, lunchen, avondeten’ en die tijd kan je benutten om meer over andere dingen na te denken. Stilstaan bij je geloof, maar ook gewoon überhaupt meer nadenken omdat de tijd die je besteed aan het (plannen van) eten vrij komt.

Hoe gaat de ramadan tot nu toe?

Eigenlijk bijzonder goed. Het was geen moeilijke week. Ik ben begonnen met ramadan rond mn 11e, 12e. Toen was het vaak in de zomertijd, dus dan zijn  de dagen veel langer en kun je pas eten rond negen uur, half tien. Als je die tijden gewend bent en nu mag je om kwart voor zeven al eten, dat scheelt enorm. Eigenlijk mag ik een uurtje nadat ik terug kom van werk alweer eten.
Het enige wat de afgelopen week wel voorviel, is dat ik minder met familie het vasten heb kunnen breken dan ik misschien had gewild. De combinatie met het raadswerk is daarin wel nieuw, zoals bijvoorbeeld de fractievergadering op maandagavond. En woensdag was het bijvoorbeeld gewoon haasten: 1845 eten, 1930 vergadering, dan is het gewoon racen. Belangrijk daarbij vind ik wel om te benadrukken: dat is natuurlijk gewoon onderdeel van het raadslidmaatschap en die verantwoordelijkheid moet je nemen.

Hoe ziet jouw Ramadan daily / nightly routine eruit?

Eigenlijk verandert er niet heel veel, misschien alleen het sporten. Ik word 4:00 wakker, dan eet ik wat en dan ga ik doorslapen. Afhankelijk van of ik die dag werk in de ochtend of niet ben ik weer wakker om 8:30 en ga gewoon aan het werk, de dag doorbrengen maar dan zonder lunch. Om 18:45 mogen we eten en dan probeer ik daarna te sporten, wat ik normaal in de (einde)middag zou doen. En heel soms is het net een uur voor het verbreken van de vast nog even voetballen op het veldje in de buurt. Nog even die laatste energie eruit pompen en dan het vasten verbreken.

Wat is je beste / leukste / gekste herinnering aan ramadan?

Kom ik toch weer terug bij het familie aspect haha! Het leukste is als mijn broers en mijn zus en hun kids allemaal bij ons op bezoek komen. Dat we dan allemaal gezamenlijk het vasten verbreken, twee tafels met meer dan twaalf mensen bij mijn ouders thuis.

Waar kijk je het meest tegenop tijdens de ramadan?

Eigenlijk niet tegen heel veel. Het is echt een mooie maand en enorm belangrijk in onze religie. Wat wel wennen is, is soms iets van je routine aanpassen. Bijvoorbeeld het sporten gebeurt net op een iets ander tijdstip, maar dat is geen ramp. Nee, eigenlijk kijk ik niet echt ergens tegenop.

Hoe was het vroeger op school om Ramadan te houden? Deden veel kinderen in je klas/ buurt hieraan of juist niet?

Op school, ik zat op Bredero, waren heel veel mensen die ook aan ramadan deden. Dus dat maakte het ook weer best wel gezellig, iedereen heeft met hetzelfde te maken. Ook was er heel veel respect van kinderen die niet aan het vasten waren. Het was wel vaak in de zomervakantie.  Zo heb ik ook weleens ramadan gehad terwijl we zelf in Marokko waren. Het vasten in Marokko is anders, want het hele land is aan het vasten. Dus in die zin heeft iedereen overal te maken met dezelfde situatie en dat maakt het makkelijker. Maar tegelijkertijd is het ook gewoon heel warm, dus dat maakt het soms wel wat lastiger. Wel mag je in Marokko vaak wat eerder eten dan in Nederland, volgens mij zetten ze daar zelfs de klok een uur voor achteruit.

Wat zou je mensen willen meegeven over ramadan of de ervaring hiervan, die zelf niet meedoen?

Voel je vooral niet bezwaard om het erover te hebben. Het is een hele mooie maand en mocht je mee willen doen, doe vooral een dagje mee en stel vragen, maar voel je ook niet schuldig als je naast me aan het eten bent. Als iemand aan het eten is naast me, dan krijg ik vaak 100 keer een sorry, terwijl ik alleen denk: “Relaxed, geen probleem’

Wat voor plek heeft ramadan voor jou in jouw geloof? Is het een essentieel onderdeel, of minder belangrijk dan andere religieuze / ethische tradities of regels?

Het is echt één van de vijf pijlers in onze religie, de andere zijn: sjahada, salat, zakat en hadj.  Ramadan is dus echt een essentieel onderdeel ervan.

Favoriete Eid al-Fitr snack?

Ahh dat is een soort rond koekje met witte dingen, deeg en spikkels.Ik ga de naam nog even navragen! (Na navraag bleek de naam niet spannend, maar we hebben wel beeld van het koekje in kwestie -red.)