‘Hulp aan jongeren puinhoop’, Het Parool, 11 juni 2008
AMSTERDAM – De problemen rond het jeugdbeleid zijn nog groter dan verwacht. Er is een ‘kentering’ nodig, vindt Lodewijk Asscher. De wethouder (Onderwijs) concludeert dat na de eerste uitkomsten van ‘operatie Frankenstein’, een inventarisatie van de effectiviteit van het jeugdbeleid. Hij wil hiermee inzicht krijgen in de wirwar van hulpprojecten voor jongeren.
De inspanningen op het gebied van onderwijs, welzijn en zorg zijn onderzocht, waarbij de stadsdelen Oud Zuid en Geuzenveld/Slotermeer speciale aandacht kregen.
Op alle fronten zijn misstanden geconstateerd. Het is vrijwel onmogelijk te achterhalen hoeveel geld er precies wordt besteed aan de jeugd. De gemeente houdt de resultaten van het beleid niet goed bij en begint lukraak nieuwe projecten, als andere inspanningen te weinig effect opleveren.
Juist bij probleemgezinnen faalt de hulpverlening en maakt die zelfs de situatie soms ernstiger. Hulpverleners worden belemmerd door procedures en werken langs elkaar heen. Dat is ‘een taai en complex vraagstuk’, waar niet direct oplossingen voor zijn.
Volgens Asscher suggereert de gemeente ‘dat bij het opgroeien in de stad eigenlijk niets mis kan en mag gaan’. ”Die suggestie wordt niet waargemaakt.”
Voor jongeren tot twaalf jaar is het aanbod toereikend, schrijft Asscher. Voor probleemjongeren wordt van alles gedaan, maar het ‘gewone’ aanbod ontbreekt, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding of simpel toegankelijke sport. ”Groot is het risico dat niemand iets doet totdat het mis gaat.”
Gemeentesecretaris Henk de Jong, de hoogste ambtenaar in de stad, krijgt de bevoegdheid ‘om overal in te grijpen waar dat in het belang is van het Amsterdamse kind’. (HET PAROOL)
11/06/08 11:38