25 augustus 2009

‘Hoogopgeleide inburgeraars ontzien’

AMSTERDAM – De gemeente zal hoogopgeleide inburgeraars zo veel mogelijk ontzien. Deze mensen hebben vaak in het buitenland gestudeerd, wonen al lang in Nederland en spreken goed Nederlands. Volgens de wet moeten ze echter wel inburgeren.

De stadsdelen geven de inburgering van deze mensen met opzet een lage prioriteit, schrijft wethouder Lodewijk Asscher aan de raad. Ze krijgen een persoonlijke benadering. In een gesprek, desgewenst bij de inburgeraar thuis, wordt uitgelegd wat de wet inhoudt. Ook wordt ze verteld dat ze een kort examen kunnen afleggen. Maar niet iedereen wil dat doen, omdat ze het een belediging vinden dat ze nog een toets te moeten afleggen.

Volgens een inventarisatie van de gemeente gaat het om een kleine groep. Er zijn tien namen bekend. Volgens Asscher wordt gepoogd deze mensen zo positief mogelijk te benaderen, ook al is dat veel werk.

Asscher heeft ook met minister Eberhard van der Laan over deze kwestie overlegd. Van der Laan denkt aan een ontsnappingsmogelijkheid waardoor een vrijstelling kan worden gegeven. (HET PAROOL)

Hieronder de schriftelijke vragen en de beantwoording van wethouder Asscher: