27 februari 2007

Hier zijn wij voor: PvdA in stadsdeelraad van 29 januari 2007

In de raadsvergadering van 29 januari hebben wij als fractie ingestemd met de volgende voorstellen:

Verzelfstandiging openbaar onderwijs.

Dit betekent dat met ingang van 2008 het stadsdeel niet meer bestuurder is van de openbare basisscholen in ons stadsdeel maar dat het bestuur in handen komt van een stichting. We doen dit samen met Zeeburg. In die stichting zitten alle openbare basisscholen van beide stadsdelen. Om de verzelfstandiging goed te laten gebeuren krijgt de stichting een “bruidsschat” mee van beide stadsdelen. Hiermee kan in de komende de ondersteuning van de scholen door de stichting worden betaald. De bruidsschat voor ons stadsdeel bedraagt ongeveer 1,5 miljoen tussen 2008 en 2012. tegenover deze extra kosten staan een inkrimping van de dienst Onderwijs van ons stadsdeel. Door de verzelfstandiging raakt het stadsdeel verlost van de “dubbele pet”: de pet als bestuurder van scholen en de pet als beleidsmaker voor het openbaar basisonderwijs en dus ook voor de “eigen” scholen. De verzelfstandiging moet ertoe leiden dat de scholen zelf minder worden afgeleid door de politiek en zich meer op het onderwijs kunnen richten. De raad houdt een aantal bevoegdheden, zoals instemming met de begroting en jaarrekening en zeggenschap over het openhouden van scholen. De stadsdeelraad van Zeeburg moet nog instemmen.

Het bestuursakkoord tussen stad en stadsdelen.

Dit bestuursakkoord is een afspraak tussen het bestuur van ons stadsdeel en B&W van de stad. Kern van de afspraak is dat stad en stadsdelen op een aantal terreinen – zoals voortijdig schoolverlaten, jeugdzorg en overlast gevende jongeren – veel beter gaan samenwerken. Ook bij de uitvoering en ondersteuning van beleid zal veel meer de samenwerking moeten worden gezocht. Als stadsdeelraad hebben wij hier eigenlijk geen bemoeienis mee. Desalniettemin achtte ons bestuur het gewenst op een klein aantal onderdelen instemming van de stadsdeelraad te krijgen voor het akkoord. Belangrijkste discussiepunt was de vraag of met het akkoord de bevoegdheden van de stadsdelen worden aangetast. Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet het geval is. Dat was voor ons dan ook reden om hiermee in te stemmen.

Voorzieningenpunt 3e Oosterparkstraat

In de derde Oosterparkstraat komt een voorzieningenpunt waarin een aantal voorzieningen samen onder een dak gaan werken en samenwerken: een aantal huisartsenpraktijken, fysiotherapeut, tandarts, apotheek etc. De dienstverlening aan de bewoners moet hierdoor verbeteren en een betere samenwerking tussen de voorzieningen tot stand komen.