Het roer bij uitvoering maatschappelijke ondersteuning moet om
WMO op Koers zegt Centrale Stad
PvdA fractie Amsterdam Zuidoost: gebruikmakend van zijn specialistische kennis van de plaatselijke situatie dient de loods (lees stadsdeel) het roer over te nemen om de WMO veilig de haven in te loodsen
De WMO, een wet die grote veranderingen teweeg kan/gaat brengen, maar waar we voorlopig nog weinig van hebben bespeurd. Naast de aanbesteding van de Huishoudelijk Hulp zijn het vooral de overleggen tussen de stadsdelen en de centrale stad geweest. Een aansturing die wellicht oorzaak is van de trage ontwikkeling. In Zuidoost, en ook in de andere stadsdelen, zijn ter voorbereiding op de WMO nota, een stedelijke verantwoordelijkheid, WMO programma’s geschreven.
In haar reactie heeft de fractie waardering uitgesproken voor de zeer uitgebreide inventarisatie van wat er in Zuidoost aan diensten wordt geboden, diensten die passen binnen de WMO. Maar verder dan inventariseren gaat het (nog) niet. De fractie mist met name vooruitblikken van wat daarnaast nodig is vanuit de WMO visie. De geïnventariseerde voorzieningen zijn veelal gericht op ondersteunen bij het oplossen van problemen, terwijl de WMO juist wil voorkomen dat burgers in de problemen geraken. Zij spreekt de burger aan op de eigen verantwoordelijkheid en verwacht dat de omgeving bereid is ondersteuning te bieden. Dit verlangt een bijgestelde beleidsvisie op welzijn en zorg. Vragen als hoe de “eigen kracht” van de burger vergroot en hoe de omgeving geactiveerd kunnen worden dienen in zo’n visie antwoord te krijgen.
Instellingen dienen te worden aangesproken op het versterken van de eigen kracht van de cliënt/burger. Dit zou o.a. tot uitdrukking moeten komen in kortere trajectduur, een afname van recidive in de hulpverlening etc. De door de stadsdelen aangeleverde WMO programma’s zullen begin 2008 door de Centrale Stad worden samengevoegd tot 1 WMO nota. We vragen ons angstig af welke speelruimte wij, gezien het eigen karakter van Zuidoost nog vanuit deze nota krijgen voor specifieke behoeften van de bewoners in ons stadsdeel.
De fractie heeft aan de hand van het voorbeeld Wibogelden en de Woonservice Wijken al in een vroeg stadium een waarschuwing gegeven hoe belangen van Zuidoost in de knel kunnen komen met besluiten vanuit de centrale stad en stadsdelen. Er zijn meer voorbeelden te geven. De Centrale Stad heeft de aanbesteding van de Huishoudelijke Hulp centraal geregeld. Het bestek heeft weinig ruimte geboden voor organisaties die geworteld zijn in de wijken/stadsdelen. Voor Zuidoost, met zijn diverse bevolkingsgroepen en daarop ingespeelde organisaties, kan dat nadelige gevolgen krijgen.
Natuurlijk hebben we te maken met het Bestuurakkoord Stad – Stadsdelen (BASS), maar een wet als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning dient gedecentraliseerd te worden. Een wet die uitgaat van de “Couleur locale” en ketenbenadering, dient op lokaalniveau regie te krijgen.
Daarom heeft de fractie, bij de begrotingsbehandeling, een motie ingediend die het Dagelijks Bestuur opdraagt in goed overleg met Stad en Stadsdelen te komen tot, op termijn, volledige decentralisatie van de WMO. De motie, is met uitzondering van het CDA, door alle fracties aangenomen.
Eind 2007 organiseerde de gemeente de conferentie “WMO op koers”. De fractie zal de komende tijd zich inzetten op het beschrijven van een koers die de WMO veilig de haven van het Stadsdeel Zuidoost in kan loodsen. Een koers die is afgestemd op de specifieke situatie en behoeften van Zuidoost.
Zij zal dat doen in goed overleg met de afdeling, vertegenwoordigers uit de buurten, cliëntenverenigingen, aanbieders van wonen, zorg en welzijn.
Tevens zal contact gezocht worden met collega-fracties in de stad en stadsdelen om de gewenste decentralisatie van de WMO toe te lichten.