29 december 2019

Het jaar 2019 van: Dennis Boutkan

Het politieke jaar 2019 zit erop. Tijd om met onze Amsterdamse politici terug- én vooruit te blikken op hun werk voor Amsterdam. In de zesde aflevering van de rubriek ‘Het jaar 2019 van…’: ons raadslid Dennis Boutkan.

1. Wat was voor jou het Amsterdamse hoogtepunt van 2019?

“Dat was mijn huwelijksdag eind augustus in buurgemeente Diemen, hahaha! Mijn man en ik zijn buiten in de open lucht getrouwd op de mooiste en warmste augustusdag. Alle clichés over trouwen zijn trouwens waar. Als ik de foto’s terugzie voel ik weer de emotie van dat moment.”

  1. Waar lag jij in 2019 wakker van?

“Gelukkig slaap ik meestal vrij goed, maar één zaak heeft me wel heel erg bezig gehouden: de moorden op- en het geweld tegen jonge Amsterdammers in onder andere Zuidoost. Levens en familiegeluk die met één klap worden beëindigd. Dat is zo afschuwelijk. Je wenst jongeren die hun toekomst nog voor zich hebben zoveel beter dan een gewelddadig einde.”

  1. Op welk politiek resultaat uit 2019 kijk je het meest tevreden terug?

“Ik zie dat we heel vastberaden de mammoet voor beter toerismebeleid meer naar de belangen van de bewoners laten kantelen. Dat gaat in kleine stapjes, maar we doen het vastberaden. Hogere toeristenbelasting én een ander heffingssysteem, strengere regels voor gidsen, een maximum aan het aantal B&B’s, dagbelasting voor cruisepassagiers. En opnieuw de norm stellen. Zorgen dat bezoekers die hier alleen komen voor een morele vakantie zich anders gedragen. De stad is niet gebaat bij een oververhitte bezoekerseconomie, dus zoek ik naar een nieuwe balans. De stad was voor mij en vele anderen altijd een emancipatiemotor, ik hoop dat we dat terug vinden.”

  1. Wat was voor jou het meest opmerkelijke Amsterdamse nieuwsfeit in 2019?

“Het songfestival dat we wonnen en niet naar Amsterdam ging? Als niet-songfestival-fan had ik het mijn lieve vrienden graag toegewenst, maar Rotterdam wens ik heel veel succes en alle goeds met de organisatie. Als kind kwam ik vaak in Rotterdam en het is toch een klein wonder hoe de stad zichzelf aan het uitvinden is.”

  1. Wat was jouw meest bijzondere ontmoeting in 2019?

“De demonstratie op de Dam voor betere voorwaarden voor taxichauffeurs vond ik bijzonder. Ik mocht de chauffeurs ook toespreken. Het gevoel van gezamenlijkheid was heel sterk. Dat een groep chauffeurs, die ook elkaars concurrent zijn toch opkomt voor een collectief belang is prachtig. Er is niks mis met solidariteit!”

  1. Wat was jouw leukste werkbezoek in 2019?

“Dat was samen met Flora Breemer bij de stichting Heen & Weer in de Pijp, een kleine vrijwilligersorganisatie die Amsterdammers die minder mobiel zijn voor kleine stukjes vervoert. Super sociaal en heel belangrijk voor minder mobiele Amsterdammers om toch nog buiten de deur te kunnen komen. En het mes snijdt aan twee kanten, want de vrijwilligers die ik sprak waren vol trots over hun werk. Het laat zien dat vervoer zoveel méér is dan alleen functioneel van A naar B gaan. Dat maakt de mobiliteitsportefeuille die ik heb ook zo prachtig.”

  1. Welk collega-raadslid verdient volgens jou een groot compliment over 2019 en waarvoor?

“Dat is voor mij Sylvana Simons. Ze krijgt veel over zich heen op social media. Dat kan je bagatelliseren of denken dat dit bij het vak hoort, maar het went natuurlijk nooit. Ondanks dat vind ik haar toon vaak opgewekt, niet verbitterd en zoekt ze de samenwerking met linkse partijen. Partijen met slechts één zetel moeten keihard werken en dat geldt helemaal voor nieuwe partijen. Dat doet ze goed.”

  1. Wat wordt jouw politieke speerpunt in 2020?

“Afgelopen jaar heb ik al veel aandacht gevraagd voor arbeidsuitbuiting, daar ga ik mee door. BM Halsema heeft toegezegd een sessie te organiseren met de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Ik blijf mij inzetten voor een betere balans tussen bewoners en toeristen. En natuurlijk gaan we er op aansturen dat bedrijven als Uber en AirBnB zich een beetje fatsoenlijk opstellen naar Amsterdam. En ik ga mij meer inzetten om snelle treinen op de agenda te krijgen. Hashtag: meersnelletreinen.”

  1. Wat wens jij Amsterdammers toe voor het jaar 2020?

“Vooral veel voorspoed en wat meer vertrouwen en optimisme in elkaar. Ik hoop dat we goed naar elkaar blijven luisteren om met elkaar in verbinding te blijven. En als net getrouwde man hoop ik natuurlijk dat iedereen die liefde zoekt in 2020 de liefde van zijn leven vindt!”