5 juli 2006

Het A-woord van Thijs Reuten.

Hij is een vertegenwoordiger van de oude politiek. Dat suggereerde interviewster Margriet van der Linden. Zijn zus, de actrice Thekla Reuten: “Thijs is heel principieel”. Dat zegt ze in het blad BLVD waar ze samen voor exposeerden vorige week. Een dubbelinterview met de Reutens.

Twee acteurs.
Broer en zus.

Buiten wat gebabbel over oude en nieuwe idealen en hun “warme jeugdjaren,” sprong er één onderwerp uit. Het A-woord. Ook bij een bijeenkomst van Luxvoor, waar Wouter Bos te gast was, sprak het raadslid uit het stadsteam over het A- woord.

Wat bedoelt hij ermee?
Uit het interview een paar citaten.

“Ik merk dat mensen zich niet geaccepteerd voelen als burger van dit land. Ik spreek zelf consequent over ‘Amsterdammers’, dat andere woord met een ‘A’ gebruik ik niet meer. Maar dat gevoel straalt Nederland niet meer uit. We geven niet het gevoel dat iedereen er bij hoort. In Engeland en Amerika doen ze dat veel beter. Gewoon al door de manier waarop mensen worden aangeduid. Waarom doen wij dat niet? Het kost wat moeite, maar mensen voelen zich wel inclusiever, zoals dat heet. Mensen horen erbij, bij Nederland.”

“Ik kan er boos om worden. (…) om de situatie dat mensen zich hier niet meer prettig voelen. Mensen die worden uitgescholden met de woorden: ‘Ga terug naar je oude land!’ Dit is hún land. Het is schandalig. Daaronder wil ik de komende vier jaar , of langer, mijn schouders zetten.”

“Het is iets wat we kunnen veranderen. Het probleem vanuit een positief idee benaderen. Ik vind dat burgemeester Cohen dat in Amsterdam goed doet: niet de boel op scherp zetten, maar bij elkaar gaan zitten als Amsterdammers. Er wordt wel gezegd dat dat zo slap is: een beetje kopjes thee drinken met elkaar. Volgens mij is het de enige optie. Het alternatief is geen aantrekkelijke optie

BLVD: “Het alternatief van de harde aanpak?”

“Zoals Verdonk en ook Zalm dat doen. Daags na de aanslag op Van Gogh zei Zalm: ‘Het is oorlog.’ Dat soort woorden beschadigen. Dat moeten politici zich realiseren. Moeten hele gemeenschappen zich gaan verantwoorden voor een daad waar ze niets mee te maken hebben? Dat vroeg Verdonk. Ik ben van huis uit katholiek, maar ik hoef toch ook niet openlijk te verklaren dat ik tegen de Inquisitie ben geweest?”

Het A-woord dus.
In de bijeenkomst waar Wouter Bos te gast was, zei hij er af en toe moeite mee te hebben om het A-woord in te slikken. “Het is zo’n automatisme.” Maar hij houdt het al een jaar vol. We zijn benieuwd.

  • Klik hier voor de beelden van hoera.tv, waar Thijs te gast was