Grote zorgen om GGZ-patiënten op straat
Dankzij een maatregel van de regering Rutte wordt voor een groep mensen de geestelijke gezondheidszorg te duur. Zorginstellingen in Amsterdam melden een daling in het aantal mensen dat zich meldt voor hulp. Het risico is dat sommige van deze mensen problemen zullen gaan veroorzaken op straat. Zij hebben hulp nodig, voor zichzelf en hun omgeving, en daarom stelde ik vragen aan de wethouder Zorg, Eric van der Burg.
Uit berichtgeving van de NOS en AT5 blijkt dat zorginstellingen sinds 1 januari een afname zien in het aantal hulpbehoevenden dat zich meldt voor behandeling. Het gaat om mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben maar dat niet meer kunnen betalen.
Sinds 1 januari moeten mensen die gebruik willen maken van hulp uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) maandelijks een eigen bijdrage van €145 betalen. Dit is voor velen onbetaalbaar. Zij kiezen ervoor om te snel de instelling weer te verlaten of er simpelweg helemaal niet meer naartoe te gaan, met alle risico’s van dien voor hun eigen veiligheid en die van de mensen om hen heen.
Ik heb inmiddels begrepen dat wethouder Eric van der Burg (Zorg, VVD) de hele eigen bijdrage van minister Schippers (ook VVD) van het begin af aan al een slecht idee vindt. Ik ben benieuwd wat hij gaat antwoorden op mijn vragen. Zal hij bijvoorbeeld in Den Haag willen gaan pleiten voor het schrappen van de maatregel?