GroenLinks en PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 samen in een fractie

19 juli 2024

GroenLinks en PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 samen in een fractie

De leden van de PvdA en GroenLinks hebben met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Na de volgende verkiezingen zullen de raadsleden van PvdA en GroenLinks Amsterdam verdergaan in een gezamenlijke fractie. De leden moeten dit nog bekrachtigen in een referendum in september. 

Tussen zaterdag 13 juli en vrijdag 19 juli konden stemgerechtigde leden van GroenLinks en PvdA Amsterdam hun stem uitbrengen in een digitale ledenpeiling over welke vorm van samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in Amsterdam zij het liefst zien bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het enthousiasme onder de leden voor linkse samenwerking is groot en we zijn er in Amsterdam klaar voor om de handen ineen te slaan. Een meerderheid van de leden gaf aan na de gemeenteraadsverkiezingen samen in een fractie verder te willen. 

De ledenpeiling

In de ledenpeiling konden leden drie scenario’s rangschikken van de optie die je het liefste wilt op nummer 1, tot op nummer 3 de optie die je het minst aanspreekt uit de volgende opties:

1) Continuering van de huidige situatie

2) Twee programma’s met een stembusakkoord, twee lijsten, één fractie in 2026 

3) Één programma, één lijst, één fractie in 2026

De ledenpeiling kwam tot stand naar aanleiding van het advies van twee commissies. Zowel GroenLinks als de PvdA had een commissie die onderzoek deed en advies uitbracht over de mogelijkheden van linkse samenwerking in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Beide commissies adviseerden om samen te werken. De PvdA commissie adviseerde om met één lijst, één verkiezingsprogramma en één fractie de verkiezingen in te gaan. De GroenLinks commissie adviseerde een andere variant: twee verschillende programma’s en kandidatenlijsten met een gezamenlijk stembusakkoord, om daarna samen te werken in één gezamenlijke fractie na de gemeenteraadsverkiezingen. 

Het advies van de commissie Linkse Samenwerking van GroenLinks van is hier te lezen en te downloaden. Het advies van de commissie Biemond van PvdA vind je hier.

In totaal heeft bij GroenLinks 27,88% van de stemgerechtigde leden deelgenomen aan de ledenpeiling, bij PvdA was dit 33,6%. Bij de peiling stemden een meerderheid van de leden van PvdA voor één programma, één kandidatenlijst en één fractie in 2026. Een meerderheid van de leden van GroenLinks stemde voor de optie om met twee kandidatenlijsten uiteindelijk na de verkiezingen één fractie te vormen. We zien bij de leden van beide partijen dus een grote wens om samen te werken. Om recht te doen aan de wensen van beide partijen, zal voor de komende verkiezingen gewerkt worden met twee programma’s met een stembusakkoord, twee kandidatenlijsten en uiteindelijk één fractie na de verkiezingen in 2026. Een samenwerkingsvorm waarin we elkaar aanvullen en we samen ons blijven inzetten voor een groen en sociaal Amsterdam.  

Alle resultaten van de ledenpeiling bij PvdA en bij GroenLinks vind je in dit rapport.

Samen voor een groen en sociaal Amsterdam

Met een gezamenlijke fractie in de gemeenteraad, kunnen GroenLinks en PvdA hun krachten bundelen voor een groen Amsterdam met gelijke kansen voor iedereen. Marjolein Moorman (PvdA Amsterdam): “PvdA en GroenLinks werken al heel lang nauw samen in Amsterdam en hebben samen veel bereikt. De leden hebben een duidelijke keuze gemaakt door te stemmen voor een gezamenlijke toekomst, waarin we ons sterk blijven maken voor het sociale en groene karakter van Amsterdam.” Rutger Groot Wassink (GroenLinks Amsterdam): “Ik ben blij om te zien dat zoveel Amsterdamse leden van zich hebben laten horen en we nu de handen ineen gaan slaan. Samen met de PvdA staan we voor een sterk, inhoudelijk verhaal waarin onze sociaaldemocratische en eco-socialistische waarden elkaar versterken. ” 

Op naar 2026

De voorzitters van beide verenigingen zijn blij met de uitkomst van het ledenreferendum. Toon Geenen (voorzitter PvdA Amsterdam): “Het is ontzettend mooi om te zien dat ook in Amsterdam verenigd links een volgende stap zet in de samenwerking. Onze leden hebben zich uitgesproken voor deze samenwerking en kijken ernaar uit om zich vertegenwoordigd te zien door een gezamenlijke fractie na de volgende gemeenteraadsverkiezingen.” Janna Willems (voorzitter GroenLinks Amsterdam): “De uitkomst van de ledenpeiling is een mooie stap verder in de samenwerking. We gaan hard aan de slag om alles voor te bereiden. We zien bij onze beide partijen een ongekende aanwas van nieuwe leden, en ik heb heel veel zin om met iedereen aan de slag te gaan.” 

Volgende stap

Het meest gewenste scenario dat uit de ledenpeiling naar voren is gekomen, zal begin september in stemming worden gebracht tijdens een ledenreferendum. Dit is nodig om het besluit officieel vast te stellen. In het referendum kunnen de leden kiezen ‘voor’ of ‘tegen’ twee programma’s met een stembusakkoord, twee lijsten, één fractie in 2026 te stemmen. Leden krijgen tijdig per mail meer informatie over het referendum en een persoonlijke stemcode.