11 april 2012

Goedkope koopwoningen in Amsterdam, het kan!

Gezinnen met een middeninkomen die een huis willen kopen hebben in Amsterdam een probleem. Een geschikte woning voor een prijs die betaalbaar is voor mensen met een inkomen van €30.000 of €40.000 is bijna niet te krijgen. In de bestaande bouw kun je nog net een woning kopen met twee kamers of drie kleine kamertjes krijgen. Dichterbij het centrum? Tuintje? Moet je wel een goed huwelijk hebben, om het op 45 m² uit te houden met vrouw en kind. De oplossing? Koopt Tukkerse woningen!

In de nieuwbouw vind je grotere woningen maar voor een prijs die middeninkomens al helemaal niet kunnen betalen, en ook dan heb je nog geen tuin. Dit moet anders en dat kan ook. Want wat heeft een gezin nodig? Voldoende kamers voor als het niet bij 1 kind blijft. Een veilige straat om te spelen. Een tuintje om de leefruimte vergroten.

Deze woningen bestaan voor €90.000 bouwkosten. Woningfabriek Groothuis in de Achterhoek bouwt deze woningen in opdracht van bewoners zelf. Ik wil deze woningen ook in Amsterdam!

In de Grondprijzenbrief (.pdf) lees ik dat in delen van Amsterdam bouwgrond goedkoper is dan €50.000. Bij elkaar nauwelijks duurder dus dan de appartementen op Funda hierboven.

Amsterdammers, koopt Tukkerse woningen! Waarom bouwen we deze woningen nu niet massaal in Amsterdam? Jullie andere ideeën voor betaalbare woningen voor gezinnen hoor ik graag hieronder!