6 augustus 2008

Goed onderwijs is dé escape

Beste Eric,

Dag onveranderlijke veranderlijke Eric, je léést mijn brieven toch wel? Geef ik je nota bene een exposé over straatcoaches en andere nieuwe methoden die aantonen dat jouw onveranderlijke oude pleidooi voor massaal fouilleren achterhaald raakt en dan schrijf jij mij doodleuk terug dat weinig aan veiligheid gebeurt in Amsterdam.

Jouw inkt was nog nat toen er berichten verschenen over andere onderzoeken met andere conclusies, dus het blijft de vraag of de criminaliteit inderdaad is gestegen. Omlaag met die criminaliteit, hoe dan ook. Trouwens, ik heb hier in Amsterdam de VVD nimmer iets vernieuwends zien ondernemen tegen criminaliteit, bij jouw primeur hang ik aan je lippen.
De Wallenaanpak waartegen jij ageert, staat symbool voor de Amsterdamse aanpak. Geweldig, hier is een gemeente die bij misstanden niet roept ‘daar ga ik niet over’, maar haar bevoegdheden aanwendt, zoals vergunningen intrekken, bestemmingsplannen wijzigen en eigenaren uitkopen. Als burgers geven wij de overheid bevoegdheden om te regelen wat wij als individuen niet kunnen regelen, daar betalen wij belasting voor en daar gaan wij voor stemmen.

Jij weet best dat Lodewijk Asscher niet zo maar snackbars onteigent; hij pakt horecagelegenheden aan die met door fraude verkregen geld gefinancierd zijn, waardoor de bedrijfsleider in de tang zit bij zijn financier. Daardoor is de kans groot dat hij in zijn tent gelegenheid biedt aan criminele activiteiten. Wie deugt, heeft niets te vrezen van Asscher, hij houdt van ondernemers. Met de Wet bibob kan de gemeente laten uitzoeken of horecagelegenheden eerlijk aan hun geld komen, via gegevens van circa dertig instanties als de Belastingdienst, de Sociale Dienst en de politie.

Vrouwenhandel is een schandelijk misdrijf waar ik veel minder publieke verontwaardiging over verneem dan over het religieus weigeren van een hand. Ik kan er niet bij dat bewoners, hotels, cafés en al die andere bedrijven in de nabije omgeving van prostitutie zoiets verachtelijks accepteren. Vrouwenhandel en andere activiteiten uit de onderwereld kunnen onmogelijk floreren zonder acceptatie in de bovenwereld: waar zouden de daders kunnen bankieren, helen, wonen of klanten kunnen ontmoeten als de bovenwereld geen gelegenheid zou bieden? Dus ik ben blij dat Asscher de wandaden op de Wallen met faciliteiten en al aanpakt. De VVD heeft Asscher terecht de prijs ‘liberaal van het jaar’ gegeven, hulde. Niet veranderen van opvatting, hoor Eric!

In schril contrast tot de criminelen staan de leraren. Omhoog dat salaris, ook voor politieagenten en verpleegkundigen. Ondanks hun hoge waarde voor de samenleving krijgen zij geen targetbonus, omdat zij niet bij winstgevende bedrijven werken. Eric, waar haal je vandaan dat ik salarisverhoging wil beperken voor moeilijke gebieden? Natuurlijk wil ik die in heel Nederland, je hebt toch gelezen dat mijn arbeidsethiek zowel ‘arbeid adelt’ als ‘arbeid loont’ omvat?

Je doet docenten onrecht als je denkt dat een hoger salaris hen naar Slotervaart drijft. Zij willen kinderen via onderwijs uit de misère halen. Zie onze zeer zwakke basisschool Ru Paré, waar wij bijna twintig docenten vervingen. De sollicitanten kwamen tot uit Den Helder, zonder dat wij extra salaris boden. Een nieuw docententeam doet wonderen: de school verbetert met een bloedgang, voor het eerst sinds vele jaren gaan kinderen van de Ru Paré naar het vwo. Dát is de waarde van de docenten. Dus Eric, graag alsnog antwoord: wat ga je doen aan salarisverhoging voor professionals met hoge waarde?

Met stip op één is mijn ambitie: beter onderwijs, de enige escape uit het ongeluk in zo’n armoedewijk waar kinderen thuis geen structuur krijgen en op straat geen toezicht. Het geheim zit hem behalve in goede docenten ook in actieve ouders. Ik vraag hun te checken of hun kind op school zit, een band op te bouwen met de juf of meester en deel te nemen aan medezeggenschapscommissies. De mentaliteitsverandering richting ‘neem je leven in eigen hand’ is de moeilijkste opdracht die een overheidsdienaar zich kan stellen en is in grote delen van Nederland nodig. Minister Vogelaar kent alleen al in Amsterdam zes wijken als Slotervaart.

Kijk Eric, voor mij zit het zo. Wij zullen in de oude buurten van Slotervaart een neergang van twintig jaar niet in vier jaar geheel herstellen. De laatste twee jaar is het tij hier gekeerd. De jongerenwerkers hebben hun roer gedraaid en dat doen ook veel allochtone ‘zelforganisaties’. De moeders roeren zich. Opgestaan is zowel een adviesraad van jongeren als een denktank van prominente bewoners. Je voelt ‘m komen: mijn ambitie ligt wel degelijk hier. Als ik herkozen word, teken ik graag bij voor Slotervaart!

Met vriendelijke groet,
Ahmed Marcouch

-De vorige brieven leest u hier en hier.