2 maart 2007

'Geen uitbreiding haven in Houtrakpolder.'

Kort achter elkaar word ik tweemaal doorgevraagd over onze opstelling als provinciale PvdA ten aanzien van de havenplannen vanuit Amsterdam. Zowel het Haarlems Dagblad als de Milieufederatie Noord-Holland hebben vragen. Ik begrijp dat. Tot onze verrassing kwam onlangs naar buiten dat Lodewijk Asscher als havenwethouder de ambitie uitsprak om het Westelijk Havengebied direct westwaarts uit te breiden, zelfs over de Machineweg heen. Daarmee zou de Amsterdamse Haven het waardevolle recreatiegebied Spaarnwoude opslokken.

Ik ben daar eerlijk over, een dergelijke uitbreiding van de Amsterdamse Haven in de Houtrakpolder is niet in overeenstemming met ons beleid als PvdA-NH. Mocht uitbreiding van de Haven nodig zijn, dan is onder strenge condities de Wijkermeerpolder bij Beverwijk daarvoor in het Streekplan gereserveerd. In het verleden is daarom ook uitgesproken dat de Machineweg echt de keiharde grens vormt voor de Amsterdamse Haven.

Belangrijker is dat wanneer je inzet op bulktransport en doorvoer zoals nu lijkt te gebeuren in de Amsterdamse Haven, je des te eerder extra terreinen nodig hebt. Wat dat betreft ben ik niet zo enthousiast over de uitbreiding van de kolenoverslag. Slimmer en zuiniger met de huidige haven en de terreinen omgaan loont in eerste instantie meer. Dus willen we onze veelgehoorde roep om duurzaamheid ook werkelijk in de praktijk brengen.

Op woensdag is er een ontbijt georganiseerd door het COC, waar ik met een aantal andere partijen een contract teken om in een nieuw te schrijven Collegeakkoord de positie van holebitrans-personen goed te regelen. Ik kende het woord ook niet, maar het zijn homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgender personen. Ben dan ook wel een beetje trots dat ik zo’n contract als lijsttrekker mag tekenen, want de terugkerende discriminatie en de geweldsincidenten storen me zeer. Ik besluit dan ook lid te worden van het COC. Het is belangrijk dat heteroseksuelen aangeven die uitsluiting van anderen niet te wensen.