7 februari 2007

Gedragsprotocol bij splitsingen

Komende maanden vindt de discussie plaats over het splitsingsbeleid van de Gemeente. Vóór de zomer wordt het splitsingsbeleid behandeld in de gemeenteraad.

Wat voorafging
In 2002 heeft het College van B&W besloten 19.000 splitsingsvergunningen vrij te geven. Dit jaar, per 1 september, worden de laatste vergunningen vrijgegeven. Als zo’n vergunning wordt afgegeven, dan wordt het appartementsrecht gesplitst, hetgeen betekent dat er verkocht kan worden, met name door particuliere eigenaren. Op zich heeft splitsing geen enkel gevolg voor de rechten van de zittende huurders. De wettelijke huurbescherming blijft van kracht.

De PvdA constateert dat ondanks de bescherming bij wet van de huurders, drang, dwang en intimidatie bij splitsing voorkomt (bron: Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag). Zonder nu de hele particuliere sector als zodanig te bestempelen is het wel zo dat slechte voorbeelden het beeld mede bepalen en in feite ten onrechte angstgevoelens bij de zittende huurders oproepen als ze horen dat hun woning gesplitst gaat worden. Daarom meent de PvdA dat er een gedragsprotocol moet worden opgesteld waarbij de aanvrager van de splitsing zich ook persoonlijk conformeert aan de rechten van de huurders.

Ook is de PvdA het eens met de gebiedsgerichte aanpak en het uitsluiten van splitsingsvergunningen van de topgebieden in Amsterdam. Daarmee wordt een ongedeelde stad bevorderd.

  • Klik hier voor het persbericht over het splitsingsbeleid van de Gemeente