28 september 2006

Gedragscode op viltje tegen agressie

PvdA: Ambulancepersoneel beschermen na incidenten

Telegraaf, door Hans Vermaak

De Amsterdamse PvdA pleit voor een breed verspreide gedragscode over omgang met ambulancepersoneel. Directe aanleiding zijn de recente incidenten waarbij uitgerukte hulpverleners werden belaagd door omstanders.

Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA, denkt dat zo’n gedragscode kan helpen onduidelijkheid weg te nemen. “Als de omgangsregels breed worden verspreid, weet iedereen wat hij moet doen op het moment dat de ambulance komt voorrijden. Bijvoorbeeld dat omstanders minimaal een meter afstand houden en dat de uitbater van een cafe of zwembadpersoneel het voortouw neemt in het vrijmaken van de omgeving voor de verplegers.”

Straffen

Ook zou bij de gedragscode gewezen moeten worden op de forse straf die belagers van ambulancepersoneel te wachten staat.

“Echte ruziezoekers houd je er misschien niet mee tegen, maar familieleden en benevelde tieners die denken dat dit normaal gedrag is, confronteer je op deze manier met de absurditeit van de situatie”, meent Van der Garde. “Bovendien kan er zo op worden gewezen dat de strafmaat voor belaging van ambulancepersoneel vijftien procent hoger is dan wanneer het een willekeurig persoon betreft.”

Het verspreiden van zo’n gedragscode hoeft volgens de PvdA-fractievoorzitter niet moeilijk te zijn: “De omgangsregels zouden op een viltje moeten passen, waardoor ze gemakkelijk door de stad kunnen worden verspreid. We hebben de brancheorganisatie van de horeca in Amsterdam gesproken en die staat er positief tegenover. In zwembaden zou je kunnen denken aan stickers die op de kluisjes worden geplakt.”

De gedragscode kan bovendien zorgen voor het tegengaan van agressie en het opsporen van daders. “Wanneer verplegers alsnog worden belaagd, vraagt de gedragscode omstanders goed op te letten welke personen het zijn die de problemen veroorzaken. Daardoor kunnen zij de politie later beter van dienst zijn. We pleiten niet voor onverantwoord ingrijpen, maar een vermanende opmerking en het ontzetten van ambulancepersoneel wanneer dat nodig is, zou al heel wat bijdragen”, aldus Manon van der Garde.