G4 wethouders vragen Klijnsma om steun tegen crisis
De G4 wethouders werk en inkomen van de PvdA hebben hebben op initiatief van Freek Ossel in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Klijnsma om steun van het Rijk gevraagd in de aanpak tegen de economische crisis. Daarbij gaat het de G4 in eerste instantie niet om meer geld. Er is al veel te bereiken door regels te vereenvoudigen en door voorgenomen bezuinigingen nu niet door te voeren. Daarnaast roepen de G4 het kabinet op om snel met een vergelijkbaar pakket maatregelen te komen.
Het adagium voor de G4 is om zoveel mogelijk mensen van werk naar werk te begeleiden. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald: geen vacature mag oningevuld blijven. Er worden mobiliteitscentra ingericht, omscholing naar sectoren als onderwijs, zorg en defensie evenals naar lokale niches op de arbeidsmarkt worden bevordert, er zijn kredietfaciliteiten beschikbaar voor zelfstandig ondernemers. De G4 bieden werkgevers loonkostensubsidies om te compenseren voor mindere productiviteit in de aanloopfase wanneer zij bereid zijn werkzoekenden in dienst te nemen, of de G4 geven hen vergoedingen om maatwerk scholing te bekostigen.
De G4 maken zich in het bijzonder zorgen om de gevolgen die de crisis heeft voor jongeren. Zij, zo blijkt nu al, zijn als eerste slachtoffer van een krimpende economie. De om zich heen grijpende recessie betekent ook dat de G4 maximaal met hun eigen middelen moeten woekeren om hun bijdrage te leveren aan behoud en vorming van nieuwe werkgelegenheid.
Daarom vragen de G4 steun van het Rijk. Sommige maatregelen kosten nu of op termijn geld, andere maatregelen vragen slechts deregulering. Ook vragen de G4 extra ruimte om de beschikbare budgetten effectiever in te kunnen zetten.
De brief bevat vier voorstellen:
- Maak het mogelijk dat de G4 samen met ketenpartner UWV de budgetten van UWV en WWB ontschot in kunnen zetten.
- Zie voor nu af van de structurele korting van 190 miljoen euro op UWV en gemeentes. Die bezuiniging grijpt direct in op de capaciteit achter het loket en de directe klantenbehandeling in een situatie waarbij de druk op de loketten verdubbelt. Dat verzwakt de basisinfrastructuur voor werk en inkomen in dit land, daar waar juist versterking nodig is.
- Pas het wetsvoorstel WIJ zodanig aan dat het de G4 in staat stelt de jongerenaanpak voortvarend voort te zetten. Tegelijkertijd zijn de G4 er van overtuigd dat de ingeboekte bezuinigingen voor het afschaffen van het bijstandsrecht voor jongeren onder de huidige economische omstandigheden niet onverkort stand kan houden.
- Bredere inzet van social return aan bedrijven die als opdrachtnemer van de overheid projecten uitvoeren, dan wel goederen of diensten leveren. Juist nu is het nodig de mensen die (nog) niet aan alle eisen van de ideale werknemer kunnen voldoen een kans te geven zich te bewijzen in een stage of leer werkplek.
Daarnaast vragen de G4 om een verruiming van de toepassingsmogelijkheden van het Bijstandsbesluit Zelfstandigen en een verruiming van de doelgroepen van de ESF middelen. Herziening van de afspraken over het dalende I – budget zijn niet langer houdbaar; daarom zal hierover in VNG verband moeten worden gesproken.
De volledige brief is bijgevoegd.