28 mei 2009

Fractieprofiel PvdA Amsterdam 2010-2014

Inleiding
In de aanloop naar de verkiezingen van 2010 wordt door het bestuur een fractieprofiel opgesteld, alsmede een competentieprofiel van het individuele raadslid. Vanzelfsprekend zijn deze profielen afgeleid van de drie hoofdtaken van de fractie/het raadslid, te weten: volksvertegenwoordiging, kaderstelling en controle.

Deze profielen fungeren als leidraad voor de kandidaatstellingscommissie, bestuur en ledenvergadering bij het opstellen en vaststellen van de kandidatenlijst. Het bestuur legt deze profielen ter goedkeuring voor aan de algemene ledenvergadering.

Profielkenmerken fractie

De fractie van de PvdA:

  • is samengesteld op basis van kwaliteit, in een goede balans tussen ervaring en nieuw talent;
  • bezit adequate kennis op de beleidsterreinen die een belangrijke rol zullen spelen in de periode 2010-2014 (economie, sociaal, fysiek);
  • is zoveel mogelijk een afspiegeling van de Amsterdamse maatschappij in termen van maatschappelijke achtergrond, geslacht, etniciteit en leeftijd;
  • vertaalt actief signalen uit de samenleving in een politieke agenda;
  • controleert het functioneren van het college kritisch, op basis van actieve informatievergaring;
  • heeft ervaring met het werken in een stadsdeelraad en/of stadsdeelbestuur;
  • zoekt actief de samenwerking met de fracties in de stadsdelen om gezamenlijk resultaten te behalen;
  • besteedt intensief aandacht aan publieke verantwoording;
  • opereert nadrukkelijk als team en de fractieleden zijn complementair qua kennis, ervaring en achtergrond;
  • evalueert haar eigen functioneren kritisch en tenminste één keer per jaar.

Kenmerken raadslid

Het raadslid kent en beheerst het gedachtegoed van de PvdA en formuleert op grond hiervan standpunten en legt deze uit. Hij/zij vormt mede op grond van dit gedachtegoed zijn toekomstbeeld en is in staat mensen hiervan te overtuigen.

Het raadslid is maatschappelijk betrokken, maar onafhankelijk in oordeelsvorming. Is geworteld in de Amsterdamse samenleving en heeft contact met diverse groepen uit de bevolking. Kent het Amsterdams bestuurlijk stelsel goed en onderschrijft de uitgangspunten.

Het raadslid is in staat voldoende tijd in het raadslidmaatschap te investeren. Neemt deel aan activiteiten ter ondersteuning van de permanente campagne die de PvdA voorstaat en is herkenbaar en zichtbaar voor de vereniging. Is aanspreekbaar op zijn politieke keuzes en die van zijn fractie. Neemt deel aan verdere scholing en training indien dat als noodzakelijk gezien wordt.

Competenties

Het raadslid beschikt over de volgende competenties:

Deskundigheid

Het vermogen om als raadslid de aanwezige kennis en vaardigheden in de functie van volksvertegenwoordiger toe te passen en nieuwe relevante kennis en vaardigheden op te doen.

Communicatieve vaardigheden
Het vermogen om zich binnen de fractie en de raad mondeling en schriftelijk op een
begrijpbare manier uit te drukken. Tevens het vermogen om in media en naar achterban standpunten helder en duidelijk te verkondigen.

Groepsgericht samenwerken
Het vermogen om bij te dragen aan het bereiken van gezamenlijke resultaten van de fractie.

Politiek sensitiviteit
Het vermogen om de complexiteit van een politiek bestuurlijk proces aan te voelen en daarin effectief te opereren.

Omgevingsbewustzijn
Laten blijken goed te zijn geïnformeerd over maatschappelijke en politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en deze kennis effectief benutten voor het raadslidmaatschap.

Netwerkvaardigheid
Ontwikkelen en bestendigen van relaties en samenwerkingsverbanden binnen en buiten de PvdA en deze benutten voor het verkrijgen van informatie, steun en medewerking.

Visie
Het vermogen om een integraal toekomstbeeld te vormen en uit te dragen.

Resultaatgerichtheid
Het vermogen om zich in te zetten voor beoogde resultaten en deze te realiseren.

Integer handelen
In staat om algemeen aanvaarde sociale en ethische normen te handhaven die met het raadslidmaatschap te maken hebben.

Samenbindend leiderschap (fractievoorzitter)
Geven van richting en sturing aan een groep van volksvertegenwoordigers, onder meer door het stellen van doelen en het tot stand brengen en handhaven van doeltreffende samenwerkingsverbanden.

Formele eisen

Het fractielid

  • is woonachtig in Amsterdam;
  • voldoet aan de wettelijke eisen;
  • is lid van de PvdA;
  • onderschrijft de interne bereidverklaring van de PvdA;
  • onderschrijft de gedragscode van de PvdA;
  • committeert zich aan het verkiezingsprogramma, tenzij op punten een formeel voorbehoud is gemaakt (dit kan consequenties hebben voor de plaats op de lijst);
  • participeert in de jaarlijkse functioneringsgesprekken *

* Op grond van artikel 10 van het Huishoudelijk Reglement vinden voortgangs/ functioneringsgesprekken plaats onder verantwoordelijkheid van het bestuur, al dan niet met de fractievoorzitter gezamenlijk. Het bestuur heeft besloten deze gesprekken optioneel te voeren met behulp van de 360 graden feedback methode.