Fatihya Abdi over online (on)veiligheid.

13 maart 2024

AMSTERDAM 13 maart, Stopera — Vandaag om 13:00 uur overhandigt gemeenteraadslid Fatihya Abdi (PvdA) haar onderzoek aan burgemeester Femke Halsema. Het doel: de urgentie van online (on)veiligheid onder kinderen, met fysieke geweldsincidenten als gevolg, met nummer één prioriteit op de agenda zetten. Het onderzoek, ‘titel: Aan de andere kant van het Scherm’ ondertitel: ‘de ongeziene strijd van de jeugd’, is tot stand gekomen na het interviewen van meer dan 80 middelbare schoolleerlingen van 12 en 13 jaar. Vandaag trapt Het Parool af met een interview op de voorpagina: ‘Het systeem is ziek.’

Download de bevindingen hier!

 

De resultaten zijn schokkend. Abdi: “de hoeveelheid kinderen die online geconfronteerd worden met gewelddadige beelden, sextortion of andere situaties waar je als kind nooit in terecht zou moeten komen, is niet te bevatten. Er moet nu iets gebeuren waardoor kinderen zich ofwel veilig kunnen voelen online, ofwel met hun ervaringen en onveiligheidsgevoelens terecht kunnen bij een laagdrempelig meldpunt.”

Want de onveiligheid blijft vaak niet online, maar verplaatst zich naar de offline leefwereld van de kinderen. Het toegenomen aantal steekincidenten onder jongeren in Amsterdam hangt hier nauw mee samen. Abdi legt uit: “jongeren die zich onveilig voelen, zouden zich op het eerste gezicht misschien niet onveilig hoeven voelen als je kijkt naar hun leefsituatie. In het onderzoek naar waarom ze zich toch zo voelen, kwam naar voren dat dit direct in verbinding staat met hun online leefwereld, die zij spiegelen aan hoe zij zich offline moeten gedragen.”

De oproep aan de burgemeester is helder: blijf online veiligheid van kinderen bovenaan de agenda zetten, maar met nog meer urgentie. “De burgemeester is een medestander in deze strijd, dus ik ben blij dat ik mijn onderzoeksresultaten nu aan haar kan aanbieden. Zo kan ook zij de urgentie voelen die ik voel na het spreken van de kinderen, experts en de politie. We moeten nu actie ondernemen, zodat de online onveiligheid niet verder normaliseert in toekomstige generaties. Daarnaast moeten ook online platforms hun verantwoordelijkheid nemen, want die doen dat tot op heden nog zo goed als niet.”

EINDE PERSBERICHT —————–

Vandaag om 13:00 uur neemt burgemeester Femke Halsema de onderzoeksresultaten in ontvangst. Op 11 april is een panelgesprek in De Balie tussen experts op het gebied van online veiligheid. Voor (pers)verzoeken zijn wij bereikbaar op +31629594921