31 januari 2006

Enquête: Doe iets aan armoede en onderwijs.

De feiten

184 enquêtes zijn afgenomen in Amsterdam Noord, Westerpark, Zeeburg en Geuzenveld-Slotermeer. Iedere enquête legt 10 punten voor. De belangrijkste 5 moesten worden aangekruist. In totaal zijn 828 punten aangekruist. De verhoudingen zijn:

1. Kinderen eerst! Geen kind van school zonder diploma (138 stemmen, 17%)
2. Keiharde aanpak van armoede (129 stemmen, 16%)
3. Meer woningen bouwen (121 stemmen, 15%)
4. Thuiszorg blijft op peil en betaalbaar (113 stemmen, 14%)
5. Snelle aanpak bij acute overlast van hangjongeren (74 stemmen, 9%)
6. Volwassenenonderwijs voor iedereen die wil leren (61 stemmen, 7%)
7. Meer opvoedingsondersteuning en taalcursussen voor ouders (57 stemmen, 7%)
8. Radicalisering snel signaleren en aanpakken (52 stemmen, 6%)
9. Amsterdam terug in de top 5 aantrekkelijke steden voor bedrijven (42 stemmen, 5%)
10. Dwangzorg voor verslaafde veelplegers (41 stemmen, 5%)

De beoordeling
(1) Kinderen, (2) armoede, (3) woningnood en (4) thuiszorg vormen de belangrijkste aandachtspunten. Samen zijn ze goed voor 62% van de stemmen. Ongediplomeerde schoolverlaters zijn duidelijk een punt van zorg. Aangenomen wordt dat deze groep, armoede en hangjongeren direct met elkaar in verband staan. Het staat vast dat mensen zich zorgen maken om de jeugd en een diploma zien als alternatief voor armoede en overlast. Opmerkingen bij de enquête leggen ook expliciet een verband met allochtone Nederlanders en werkgelegenheid.

Deze 4 onderwerpen kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze zijn steeds tot gezinnen te herleiden. Ouders willen betere kansen voor hun kinderen. Armoede tast de voorzieningen van het gezin aan. Schaarste van woningen leidt tot frictie binnen het gezin. En zonder adequate thuiszorg vallen de lasten van ouderen direct terug op familieleden. Kortom: aandacht voor de eerste 4 punten betekent een vermindering van de gezinsproblematiek.

Andere punten hebben meer betrekking op het individu. Hangjongeren, radicalisering en verslaafde veelplegers tasten het veiligheidsgevoel aan. Onderwijs en taalcursussen verbeteren de positie van het individu op de arbeidsmarkt. De prijs en kwaliteit van thuiszorg hebben direct effect op het individu.

Opvallend is wat NIET wordt genoemd. Radicalisering en een (collectieve) aanpak van overlast zijn van ondergeschikt belang in de buurt. De concurrentiepositie van Amsterdam leeft nauwelijks onder de ondervraagden. Slechts een enkeling benadrukt de belangen van ondernemers. Een ruime meerderheid vraagt om de oplossing van sociale vraagstukken. “En dat we het ook echt gaan doen”, zoals een ondervraagde aangeeft.