Elke dag op pad met Manon van der Garde
Zorgboerderij
Op 30 januari bracht ik een bezoek aan zorgboerderij ’De Breedijkhoeve’ in Holysloot (Amsterdam Noord). Deze zorgboerderij is wat anders dan wat een aantal jaren eerder werd gezegd over een plek buiten Amsterdam waar verslaafden opgevangen moesten worden. Hier gaat het om dagbesteding voor verschillende psychiatrisch patienten en verslaafden op de boerderij. Het is bijzonder dat er zo dicht bij het Centrum van Amsterdam een lokatie is waar dieren verzorgd worden en op het land gewerkt kan worden. Een onderzoek van Plant Research International en het Trimbos Instituut maakt duidelijk dat deelnemers zich lichamelijk en psychisch beter voelen door het werk op de boerderij. Ze worden fitter, doen nuttig werk en krijgen meer zelfvertrouwen. Voor deze mensen is het van groot belang dat zij de mogelijkheid houden om met hun persoonsgebonde budget (pgb) eigen keuzes te maken, ook na de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
SCIP
De volgende dag bleef ik bij het thema geestelijke gezonheidszorg. Bij de Stichting Clientgestuurde Initiatieven (SCIP) werd mij duidelijk hoe belangrijk het is dat er initiatieven voor en door clienten zijn. Dit zorgt immers voor een betere maatschappelijke participatie van deze groep. Ik heb het computerproject ACC gezien, waar (ex)clienten computercursussen geven aan clienten. We zijn bij het Wegloophuis geweest. Dat is een oud-kraakpand waar 6 personen uit de psychiatrie tijdelijk opgevangen kunnen worden. En in Oud-West staat een computerwinkel (Login), waar computers gerepareerd worden, en een ruimte waar lessen gegeven worden. Op de valreep heb ik nog even aardappels helpen schillen voor de eetkamer, waar eens per week mensen samen komen om te eten.
Zeer bijzonder is dat de projecten van het SCIP zeer weinig subsidie ontvangen van Mentrum en verder zo veel mogelijk commercieel en zelfstandig proberen te zijn. Is dit niet een taak van de overheid? Wellicht zijn initiatieven voor en door (ex)clienten niet mogelijk om vanuit of door de overheid georganiseerd te worden.
Amsterdampas
In Amsterdam Osdorp presenteerden we de plannen voor een Amsterdampas. Het idee is een pas voor alle Amsterdammers waar zij korting krijgen op sport, cultuur en allerlei andere zaken die deze stad te bieden heeft. Minima krijgen de pas gratis en anderen kunnen er iets voor betalen. Om eerst een duidelijk te hebben of hier behoefte aan is, peilden we de meningen met een enquête in Osdorp. Daarna overhandigde ik, na luid tromgeroffel, een symbolische pas aan Hannah Belliot. Zij reageerde op haar eigen, krachtige manier en betrok het enthousiaste publiek.
Ik heb nog niet alle reacties op de enquête gezien, maar het is wel duidelijk dat de meningen verdeeld zijn. Een grote groep mensen vindt het nuttig om zo’n Amsterdampas te hebben en zou er zeker gebruik van maken. Een andere groep zegt zo ook al gebruik te maken van de voorzieningen die Amsterdam biedt. De pas zou dus ook voor deze groep wat moeten bieden. Dat kunnen we in gedachten houden bij de verdere uitwerking van het plan.
Ondernemers
Zaterdagavond zat ik in een debat over ondernemen in de westelijke stadsdelen. In Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart, Osdorp en Bos en Lommer hadden PvdA-ers enquêtes gehouden onder ondernemers. Er blijken weinig oudere ondernemers te zijn en het is moeilijk om jongeren te motiveren om een eigen zaak te beginnen. Het zou makkelijker moeten zijn om vanuit een uitkering een eigen bedrijf te starten. Een andere conclusie in dit debat was dat de overheid de ondernemers moet faciliteren en niet moet dwarsliggen. Zo is het belangrijk dat er 1 loket komt voor ondernemers en dat vergunningen digitaal aangevraagd kunnen worden. Ook moet volgens mij op de scholen meer aandacht besteed worden aan ondernemen. Het is geen droom, maar wel voor velen een mooie kans. Juist in Amsterdam-West zouden allochtone ondernemers een voorbeeld moeten zijn voor jonge mensen en door hen stages aan te bieden, krijgen de kansen ook daadwerkelijk vorm.