26 november 2009

‘Eerst beheerprogramma, dan vergunning’

AMSTERDAM – Bij het verlenen van een bouwvergunning moet voortaan met de ontwikkelaar een beheerprogramma afgesproken worden voor de fasen tijdens en na de bouwaanvraag. Ook is wenselijk dat minimaal gelijktijdig met de oplevering van de eerste woningen ook de openbare ruimte is ingericht.

Dat stelt het Amsterdamse raadslid Hetti Willemse (PvdA) in een initiatiefnota. Amsterdam wil de komende decennia 50.000 tot 70.000 woningen gaan bouwen. Een groot deel van die woningen wordt binnenstedelijk gebouwd. Volgens Willemse moet juist bij de binnenstedelijk projecten goed beheer en bewonersinvloed gegarandeerd zijn omdat het vaak complexe projecten zijn.

Anders dreigt volgens het PvdA-raadslid, verval, onveiligheid en leegstand. Willemse beroept zich hierbij op een onderzoek naar de bewonerservaringen bij de ontwikkeling van het Amsterdamse Westerdokseiland. Volgens haar was dat voor bewoners de afgelopen twee jaar een aaneenschakeling van overlast, slecht beheer en niet nagekomen afspraken.

Dat komt, stelt het raadslid, doordat de regeling en structuur van het beheer onvoldoende aansluiten op de zeer hoge dichtheid in het gebied. Om meer lessen over het binnenstedelijk bouwen te trekken, dringt Willemse bij het college aan op een verdere evaluatie van de ontwikkeling van het Westerdokseiland.

Dit bericht verscheen op 24 november op de website van Cobouw