11 oktober 2007

Een nuttig congres

Afgelopen congres was een steunbetuiging aan de fractie en de bewindslieden van de PvdA. Het congres ging mee in de voorstellen van het partijbestuur en vice versa nam deze de inbreng van het congres over. Onder luid applaus konden Wouter Bos en Jacques Tichelaar hun betoog houden. Ondanks de kritiek is het congres tevreden over de behaalde resultaten door de PvdA bewindslieden. Voorafgaan aan het congres had het ontslagrecht veel aandacht van de afgevaardigden. CNV en FNV waren er natuurlijk om de afgevaardigden aan te herinneren hoe belangrijk het is dat het ontslagrecht van tafel gaat.
Voorafgaande aan de moties over de ontslagrecht werd door het partijbestuur met een positief preadvies ingestemd dat het ontslagrecht van tafel was. De Tweede Kamer fractie heeft aangegeven dat zij niet akkoord kan gaan met het voorstel van minister Donner omdat de kern van het wetvoorstel een aantasting is van de rechtbescherming van werknemers. Alleen een nieuw voorstel, waarin de rechtsbescherming van de werknemer gewaarborgd blijft, is voor de PvdA aanvaardbaar. Als afdeling Zuidoost beoordelen wij dat als positief.

Ook is er een motie van de Jonge Socialisten over een OV jaarkaart ook voor MBO’ers door het congres aangenomen. Dit betreft overigens een motie dat door de Tweede kamer al in 2005 op initiatief van de PvdA werd aangenomen. Als Zuidoost zien wij dat een belangrijk voor gezinnen met kinderen op het MBO, die nog geen 18 jaar zijn.

Van het Partijbestuur kwam het voorstel om het geplande congres voor maart 2008 te verplaatsen naar oktober 2008. Dit voorstel werd verworpen omdat het congres van mening was dat het nieuwe partijbestuur sturing nodig heeft over de koers van het partij, en dat de leden zich hierover moest uitlaten. Ik was het daarmee eens gezien het verlies van het de afgelopen verkiezing en de onduidelijkheid over de koers en de visie van het partij.

Van Jacques Tichelaar hebben wij begrepen dat de Tweede Kamer fractie erg hard aan trekt het gat in de AOW voor mensen die niet hun hele leven hier gewerkt hebben te dichten. Voor veel oudere bewoners in Zuidoost is het belangrijk dat dit opgelost wordt.
Augustina Osei,
congresafgevaardigde van de PvdA afdeling Amsterdam Zuidoost.