2 februari 2009

Een nieuw juweeltje in de Diamantbuurt

De Thaise gemeenschap in en rondom Amsterdam is eindelijk in staat om naar een eigen ontmoetingsplek te kunnen gaan. Na veel gezoek en overleg met woningcorporaties, kwam uiteindelijk een pand in de Smaragdstraat beschikbaar. Op 29 januari was de inrichting klaar van het Thai Cultureel Interaktief Centrum, dat onder toezicht van de Stichting Wat Thai staat. Het merendeel van de Thaise gemeenschap woont en werkt in Amsterdam en zij vormen de basis van de Thaise gemeenschap. Dit Centrum gaat een belangrijke rol spelen voor deze gemeenschap en met name op het gebied van cultuur en religie .

De opening van dit centrum was in twee delen gesplitst; in de ochtend werd het religieuze (Bhuddhisme) deel van de openingsceremonie van dit centrum gedaan. Het werd voltrokken door het hoofd van de Thai monniken in Europa, Phra Rajbhuddhivithet. In de middag werd het officiële gedeelte gehouden en dat werd door Daniel Sajet gedaan (gemeenteraadslid).

Het Thai Cultureel Interaktief Centrum moet een plek worden waar de Thaise leden samen kunnen komen om te mediteren, allerlei zaken met elkaar bespreken en in het geval van problemen steun te kunnen vinden.

Ook is de bedoeling van het centrum dat er interaktie komt tussen de Thaise en niet-Thaise bezoekers. Verder zal men proberen om de zg “huiskamer” bijeenkomsten te gaan organiseren om de leden bij te staan betreffende problemen met betrekking tot de zorgverlening, DWI, woon- en leefomstandigheden.

De buurt is blij met dit centrum en er zijn al buurtbewoners die naar het centrum willen komen om meditatie te leren. Juist vanwege de sociale interaktie met de buurt, waren onder aanwezigen de stadsdeelvoorzitter van Oud-zuid Egbert de Vries, de buurtregiseur, vertegenwoordigers van de woningcorporatie, CABO etc.