7 juni 2010

Een middag canvassen in Haarlem

Er werden onder leiding van campagnecoördinator Martien Brander zeven koppels van twee personen samengesteld, die elk een paar straten toegewezen kregen. Overal werd aangebeld met het verzoek of er een paar korte vragen mochten worden gesteld, namens de PvdA. Meestal was het antwoord ja – en kwamen er zo nu en dan interessante discussies los.
De canvassers waren duidelijk herkenbaar door middel van PvdA-hesjes, rode truien, en niet te missen tassen met uitdeelmateriaal. Balpennen, rode rozen en voor de niet thuis getroffenen een pamflet ter herinnering: 12 juni, gaan!
De vragen waren deels gericht op de buurt: plus- en minpunten, wat moet de gemeente aanpakken; en deels landelijk: wat vindt u van Nederland, gaat het goed of slecht (met nuances daartussen). En natuurlijk: wat moet een nieuwe regering met kracht en voorrang aanpakken?
Vervolgens werd gevraagd of men de resultaten van deze buurtgebonden enquete zou willen zien – wat is uw e-mailadres? Op dat adres zal dan op of omstreeks 11 juni de uitkomst van het onderzoekje worden toegezonden, vergezeld van een aansporing/herinnering om op 12 juni toch in ieder geval te gaan stemmen, en dan liefst op de PvdA.
Al die gegevens werden op een voorbewerkt formulier ingevuld, onder toevoeging van het bewuste huisadres. Ze zijn geschikt voor massale verwerking ( meerkeuzevragen, met verplicht beperkingen: één of hooguit twee mogelijkheden aankruisen), zodat snel een vergelijkbaar beeld ontstaat tussen verschillende buurten.
De gekozen buurt lag in de directe nabijheid van het station (het Ripperdakwartier). Gekozen vanwege het relatief grote aantal D’66-stemmers bij de recente raadsverkiezingen. Wij vechten terug!
Elders in de stad waren teams bezig met verversen van de bruggenborden, onder leiding van wethouder Jan Nieuwenburg. Regelmatig onderhoud is geboden, er wil nog wel eens een krasser of overplakker van de concurrentie zijn slag slaan. En tenslotte stonden op enkele centrale plaatsen in het centrum kramen waar de PvdA-boodschap met verve werd uitgedragen. De Allerhoogste heeft door middel van een stralende lentedag getoond de PvdA niet ongenegen te zijn. Nu de resultaten nog!