1 november 2007

‘Een linkse begroting met lef!’

De PvdA Amsterdam wil in 2008 investeren in bestrijding van armoede, meer participatie en een betere bereikbaarheid van de stad. Zo moet er meer vrijwilligerswerk worden aangeboden aan uitkeringsgerechtigden en meer hulp komen bij schulden.

De PvdA is blij met de begroting voor 2008. Michiel Mulder, financieel woordvoerder: “Het is een energieke begroting, links en met lef. We mogen er trots op zijn. Het College investeert flink in onderwerpen die voor Amsterdammers echt belangrijk zijn, zoals armoede, kinderen, economie en veiligheid. Ook is er een goede inzet voor een mooiere stad, door aanpak van grote projecten zoals de Wibautas, het Leidseplein en tegelijkertijd aandacht voor postzegelparkjes. Dit alles met behoud van lage lasten.”

De PvdA wil daarnaast in 2008 extra investeren in:
• Participatie en bestrijding van armoede (1,7 miljoen euro). De PvdA vraagt om meer vrijwilligerswerk voor Amsterdammers op of onder het minimuminkomen. Zij ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. Een superteam schuldhulpverlening zorgt ervoor dat problemen met schulden in een vroeg stadium worden aangepakt. En de PvdA wil een proef met gratis ontbijt, lunch of fruit op scholen.
• Bereikbaarheid en luchtkwaliteit (2,5 miljoen). De PvdA wil meer investeren in een goed en schoon openbaar vervoer. Daarnaast moet er beter vervoer van en naar P+R locaties komen. En de PvdA wil komend jaar al beginnen om de GVB-bussen en rondvaartboten op waterstof te laten rijden en varen.
• Opsporen en aanpakken van illegale bordelen (0,5 miljoen). Veel illegale prostitutie vindt plaats in woningen en bedrijven in Amsterdam. Die plekken moeten worden gevonden en de personen aangepakt.

Deze voorstellen wil de PvdA financieren door minder uit te geven aan het Museumplein. De herinrichting van het Museumplein kan mede worden gefinancierd door private investeerders. Daarnaast komt er geld vrij omdat de OV-pilot gratis openbaar vervoer voor ouderen in 2008 helaas niet kan doorgaan. Myriam Bergervoet, woordvoerder Verkeer: “De PvdA heeft voorgesteld om deze pilot in 2008 ook zonder geld uit Den Haag uit te voeren. Dat voorstel werd helaas door geen enkele andere partij in de Amsterdamse gemeenteraad gesteund. De PvdA hoopt dat de pilot er in 2009 wel komt, met steun van het rijk.”