6 maart 2007

Een creatieve straatcultuur

Creatieve straatcultuur

Inleiding
Overal ter wereld kom je straatmuzikanten1 tegen, behalve in Amsterdam Zuidoost. De Caribische eilanden, Amerika’s tot Europa, overal tref je dit aan. Met straatmuziek bedoelen we niet oorverdovend met versterkers muziek maken. Met straatmuziek bedoelen we de artiest die met of zonder muziekinstrument(en) zijn vak beoefent. De muziek is niet oorverdovend en niet eentonig. Voor het publiek moet het een moment zijn van willen luisteren en de artiest(en) willen belonen voor het optreden.
De straatmuziek hebben we in andere landen als prettig ervaren. En dit zijn landen waar de bevolkingssamenstelling vergelijkbaar is als in Zuidoost .
In Zuidoost heb je wel zo nu en dan brassband optredens en andere podia optredens. Onze gedachte is om permanent een sfeer van creatieve straatcultuur in Zuidoost te laten ontstaan. In feite is dat er door de jaren heen altijd geweest, ook in Nederland. De grootste muzieksoorten en kunststijlen op de wereld zijn op straat ontwikkeld.

Naar een levendige straat
Waar het allemaal mee begonnen is: straatmuziek, de mogelijkheid (kansen) bieden aan hen die zich als straatmuzikant (artiest) willen inzetten om de levendigheid en sfeer in bepaalde buurten te vergroten. Het zal voornamelijk gaan om winkelcentra, pleinen en de toegang naar de metrostations. De formatie mag best uit maximaal 5 muzikanten bestaan die lichte muziek voortbrengt. In restaurants hoeft het dan niet akelig stil te zijn. Ook het te ontwikkelen toerisme zal hiervan profiteren. Als toerist in andere landen genieten we altijd van dit soort optredens. Wat geldt voor straatmuzikanten geldt ook voor andere kunstuitingen of kleine attracties. Effect hiervan is dat mensen hun creativiteit op deze manier ook kunnen inzetten en van daaruit een financieel gewin kunnen creëren.

Organisatie
Voor de creatieve straatcultuur wordt een bureau opgericht of aan een bestaand bureau gegund. Inschrijvingen vinden via dit bureau plaats. De artiest krijgt een optredensplek toegewezen. Belangrijk is dat het Bureau verantwoordelijk wordt voor inschrijvingen, toedelen van plekken, financiële verantwoording van de door de artiesten ontvangen gelden. Ook voor de kontakten met stadsdeel en politie en andere instellingen, is dit bureau aanspreekpunt. Fiscaal dient een regeling door het bureau met de belastingdienst te worden afgesproken m.b.t. fooien, etc. In deze opzet behoudt de artiest zijn fooi. Andere positieve ontwikkelingen in het land kunnen dienen voor toepassing in de Amsterdam Zuidoost.

Verordeningen
APV’s dienen aangepast worden, voor zover deze niet voorzien in deze situatie. Een vrijstelling of ontheffing van het verbod als straatartiest, toestemming tot het verrichten van activiteiten als muzikant, acrobaat of artiest, fotograaf, tekenaar, schilder dient hierbij te worden onderzocht. Versterkte muziek tot maximaal 74 dB(A) en onversterkte zou vergunningsvrij moeten zijn. .

Start van de activiteiten
Onze voornemen is voor de zomer van 2007 een begin te maken met de creatieve straatcultuur. Met een straattheater festival wordt dit dan geopend. Een proef van 2 jaar moet uitwijzen of de constructie levensvatbaar is.

Tenslotte
De PvdA fractie ziet graag dat de voorstellen uit deze notitie voor uitvoering in aanmerking komen.