23 juni 2009

Een bijzondere rondvaart

In de voetsporen van mijn grootvader ( Dr.Ben Sajet) en dat wat mij werkelijk als raadslid bezig houdt, is de stand van zaken betreffende de levensomstandigheden van de oudere Amsterdammers. Gelukkig gaat het met vele ouderen in Amsterdam heel goed, maar het is van belang naar die genen om te zien waarmee het minder goed gaat.

Vanwege mijn woordvoerderschap “ouderen”, ook al een wijd begrip, probeer ik mij op de ouderen te concentreren die het niet makkelijk hebben. Via het gremium van huiskamergesprekken, in openbare ruimtes zoals o.a. “de Hudsonhof”en “de Ontmoeting” wordt de mogelijkheid geboden met een aantal mensen in gesprek te komen met van te voren vastgestelde onderwerpen. Deze huiskamergesprekken zijn toegankelijk voor iedereen, maar toch komen er veel migrantenouderen die het toch wat moeilijker hebben dan hun autochtone leeftijdsgenoten.

Via CABO (Centrum Advies en Beleid Oudere migranten) kunnen heel wat oudere migranten worden bereikt en op deze wijze kan men behoorlijk wat mensen bij elkaar krijgen en met hen de dagelijkse problemen bespreken. Natuurlijk blijft het niet alleen bij bespreken. Onderwerpen zoals armoede, wonen, vervoer en zorg komen aan de orde. Collegae PvdA-raadsleden die in hun woordvoerderschap een van de genoemde onderwerpen hebben, komen met mij mee om hun expertise tijdens deze gesprekken te delen. Zaken waarvan wij denken dat er een behoorlijk vervolgtrajekt aan vast zit, geef ik door aan ons ombudsteam dat er mee aan de slag kan gaan.


Gedurende een van deze huiskamergesprekken kwam er een opmerking uit een van de groepen dat ze wel eens met z’n allen iets zouden willen ondernemen, zoals een tochtje ergens heen. Daar wij met een groep mensen te maken hebben die allemaal rond moeten komen van het minimum inkomen, is men natuurlijk aan behoorlijke financiële beperkingen onderhevig. Een bustochtje met zo’n 30 mensen is niet gauw mogelijk vanwege de huurkosten van de bus. De mensen kunnen het zich gewoon niet permiteren. Een suggestie uit een groep was o.a. een rondvaart door de Amsterdamse grachten., Bijna geen van de aanwezigen waren ooit in een rondvaartboot geweest.

Een van Amsterdams grootste rondvaart rederijen (Canal Company) was bereid om een boot belangeloos beschikbaar te stellen om gedurende 90 minuten een rondvaart door de grachten te maken voor ongeveer 60 mensen. Via CABO waren wij in staat een groep oudere migranten samen te stellen uit 15 verschillende nationaliteiten waaronder Chinezen, Marokkanen, Somaliërs, Bosniërs, Portugezen en Thai.

Wij hebben de mensen gevraagd 30 minuten voor vertrek bij de steiger van Canal Company aanwezig te zijn, dit om met alle mensen op tijd te kunnen vertrekken. Dat is gelukt! De rederij heeft een prachtige grachtentocht uitgevoerd en op de terugweg langs de nieuwe Amsterdamse trots aan de Amstel “de Hermitage” naar het punt van vertrek.

Het feit van deze diverse groepssamenstelling is, dat deze mensen zich meestal alleen in eigen kring begeven. Op deze wijze krijgen ze een kans om contact te maken met migranten zoals zijzelf en kunnen alleen met elkaar communiceren door middel van de Nederlandse taal. Tijdens deze boottocht viel het op dat er toch een vorm van interculturele interactie plaats vond. Het kan dus best en de kunst is de verschillende migranten groepen op een of andere manier bij elkaar te krijgen. Zoals dit uitje; met z’n allen de rondvaartboot in en door de mooie Amsterdamse grachten varen.

De regionale omroep RTV-NH was ingelicht over deze tocht door de grachten en de bijzondere passagiers, zij stuurden een radio verslaggever mee. Bij deze de link waarin het reisverslag te horen is.