17 december 2008

De zusters Augustinessen

De hulp aan daklozen vanuit het klooster van de zusters Augustinessen op de Wallen stopt per 1 januari. De crisisopvang voor vrouwen wacht hetzelfde lot. De zusters uit de Warmoesstraat verstrekken al vanaf de jaren vijftig dagelijks tussen de middag brood en koffie aan dak- en thuislozen. Elke vrijdagmiddag is er warm eten.

In het klooster zijn tevens twaalf opvangplaatsen voor vrouwen met kinderen die in problemen zijn geraakt. De opvang van de katholieke zustergemeenschap bestaat al 56 jaar. De zusters verlenen al vanaf die tijd gastvrij onderdak aan dakloze vrouwen, meisjes en kinderen, die door extreem moeilijke omstandigheden in hun leven, plotseling op straat kwamen te staan.

Heel lang kregen de zusters van de gemeente geen subsidie. De rok hielden zij omhoog door het werven van fondsen. Sinds vorig jaar krijgen de zusters subsidie van de gemeente: € 115.000 op jaarbasis voor 12 plekken. Met de fondsenwerving van de zusters daarbij opgeteld, kwam men nooit uit. Er waren altijd tekorten, maar de zaak werd draaiende gehouden m.b.v. het vermogen van de zusters. De zusters worden wat ouder en druppelen langzaam af, en zoeken een samenwerkingspartner.

Stichting Cordaad zet werk van zusters voort sinds 2006, juridisch ook bijna rond. Het vermogen van de zusters werd steeds meer uitgehold en met het afvallen van de zusters ontstond er een reëel probleem: 12 plekken op die locatie is te duur volgens de gemeente, dus als de voorziening wil blijven bestaan moet er een uitbreiding komen van opvangcapaciteit.

Nadat Cordaad heeft aangegeven met de bestaande subsidie en zonder de ondersteuning van de zusters de handdoek in de ring te moeten gooien, zegt de gemeente aan Cordaad/Zusters dat er meer plekken nodig zijn (24 plekken): 12 plekken crisisopvang (kortdurend), 12 plekken langdurende opvang. Bovendien wil gemeente daar een andere doelgroep (tienermoeders). Het pand is niet geschikt voor langdurige opvang: het pand is ontzettend goed onderhouden, maar niet geschikt voor langdurige opvang (dat vereist een investering in verbouwing). Als de opvang niet wordt uitgebreid, is het ook niet rendabel. Intussen heeft de gemeente wel het signaal gegeven dat er uitbreiding en meer geld komt en daarvoor zelf een prioriteit van € 240.000 aangevraagd bovenop de bestaande subsidie van € 115.000.

Er wordt contact gezocht met HVO/Querido om als partner te gaan samenwerken en het pand te gaan gebruiken voor de opvang van zwangere dakloze meiden en dakloze tienermoeders. Het pand blijkt daar niet geschikt voor te zijn en moet verbouwd worden. HVO heeft daar plannen voor gemaakt, maar de gemeente heeft er geen geld voor. Een andere optie is om het pand te gebruiken voor ambulante hulp aan deze doelgroep, maar daar is de locatie niet geschikt voor (men wil niet dat deze doelgroep naar het wallengebied moet voor hulp).

Vragen aan de wethouder:

1. Klopt het dat de gemeente een andere doelgroep op die locatie wilde hebben?

2. Vindt de wethouder het verstandig om jonge tienermoeders op deze locatie te huisvesten?

3. Klopt het dat er een tekort is aan opvangplaatsen voor de doelgroep die de zusters Augustinessen nu bedienen?

4. En zo ja, waarom sluit u deze opvang nu, terwijl er 12 vrouwen en 14 kinderen terecht kunnen?

5. Bent u het met mij eens dat de organisatie is geprofessionaliseerd met behoud van de eigenheid die de zusters aan het werk meegegeven hebben: Werken vanuit het hart en doen wat gedaan moet worden en op die manier de vrouwen en kinderen, de daklozen en zwervers verder helpen in hun leven?

6. Bent u op de locatie geweest en hebt u gezien hoe mooi, schoon en liefdevol men daar wordt opgevangen?

7. En zo ja, vind u het belangrijk dat dit werk van de zusters op deze manier wordt voortgezet?

8. Kunt u toezeggen alles in het werk te stellen om het werk van de zusters te kunnen voortzetten?

9. Kunt u toezeggen een periode van 6 maanden in te lassen waarin het werk van de zusters wordt voortgezet, en u meer tijd hebt om in rust een oplossing hiervoor te bedenken?