24 maart 2010

DE VORMING VAN EEN BESTUURSCOALITIE IN HET STADSDEEL ZUIDOOST

Als eerste ronde van de informatiefase heeft de informateur alle in de Deelraad vertegenwoordigde partijen uitgenodigd voor een gesprek in aanwezigheid van de griffier Gert Both. Aan het begin van elk gesprek is de volgende uiteenzetting gegeven over doel en opzet van de informatie:

– de PvdA heeft hem als informateur aangezocht en gevraagd om met alle partijen te spreken.
– doel is om te zien of er een breed gedragen akkoord mogelijk is waarin alle of zoveel mogelijk partijen (iets van) hun standpunten herkennen.
– de opdracht is beperkt tot informeren en vergelijken; onderhandelen hoort er niet bij.
– het verslag dat door Gert Both wordt gemaakt is vertrouwelijk. De informateur zal op basis daarvan wel een korte samenvatting met conclusies in algemene termen openbaar maken.
– thema’s in elk gesprek zijn:
a. wat zijn de kernpunten die de fractie wil realiseren
b. zijn er lastige of zelfs breekpunten bij de programma’s van andere partijen
c. waar zijn ombuigingen mogelijk of juist niet gewenst
d. welk college heeft de voorkeur

Algemeen is door de partijen gesteld dat groot belang wordt gehecht aan een stabiel en kwalitatief sterk bestuur. Ook hebben alle partijen aangegeven veel belang te hechten aan integriteit, zowel bij de bestuurders zelf als bij de organisaties die bestuurd dan wel gesubsidieerd worden.

Uit de inventarisatie van programmapunten en te voorziene knel- of breekpunten is het beeld naar voren gekomen dat geen enkele combinatie van partijen tot zodanig problematische onderhandelingen over een programakkoord hoeft te leiden dat overeenstemming onmogelijk blijkt.
Alle partijen zijn van mening dat de PvdA als grootste partij in het Dagelijks Bestuur plaats moet nemen en de onderhandelingen over het programakkoord moet leiden. Ook heeft een aantal partijen die te klein zijn om zitting te nemen in het Dagelijks Bestuur, dat volgens een uitspraak van de Stadsdeelraad maximaal vier leden zal tellen, aangegeven bereid te zijn tot constructieve samenwerking en mogelijk gedoogsteun, op voorwaarde dat zij voldoende van hun programma kunnen herkennen in het programakkoord.

Vervolgens zijn drie aanvullende gesprekken gevoerd tussen enerzijds de PvdA-delegatie en anderzijds Groen Links, D66/OZO respectievelijk de VVD, ook weer in aanwezigheid van de griffier.
In de gesprekken zijn de volgende coalitie-combinaties aan de orde geweest:
1. PvdA-VVD
2. PvdA-VVD met gedoogsteun van een of meer partijen
3. PvdA-VVD-Groen Links
4. PvdA-VVD-D66/OZO.
Gezien de uitdrukkelijke wens van de PvdA om een stabiele coalitie te vormen die op ruim draagvlak in de Deelraad kan rekenen zijn de combinaties 1 en 2 niet meer nader besproken.
Na ampel overleg heeft de PvdA uiteindelijk een voorkeur uitgesproken voor de combinatie 3: PvdA-VVD-Groen Links, waarbij uitdrukkelijk het voornemen is uitgesproken om met de niet-coaltiepartijen nader te overleggen over de wenselijkheid van en eventuele voorwaarden voor een constructieve samenwerking en zo mogelijk het verwerven van gedoogsteun.

Met deze keuze door de PvdA fractie, waarbij de fracties van VVD en Groen Links zich hebben aangesloten, is de informatiefase afgesloten, treedt de informateur terug en kan begonnen worden met de onderhandelingen over het programakkoord..

Jaap van der Aa,
Informateur