6 februari 2007

De Telegraaf: Raad wil einde maken aan tarievenbrij

Rapport Rekenkamer wekt alom verbijstering

door Jarco de Swart

AMSTERDAM, dinsdag

Het moet afgelopen zijn met de gigantische verschillen tussen de prijzen die stadsdelen door inwoners laten betalen voor vrijwel identieke diensten. Een raadsmeerderheid eist dat de stadsdelen de tarieven voor vergunningen en diensten meer gelijktrekken en eventuele verschillen beter gaan uitleggen aan burgers.

De gemeenteraad reageert hiermee op een vernietigend rapport van de Amsterdamse Rekenkamer, die de tarievenbrij bij acht van de veertien deelgemeenten onderzocht. Daaruit bleek dat de prijzen voor tal van vergunningen en diensten onderling sterk afwijken. De verschillen zijn zo groot dat zelfs de rekenkamer er niet in slaagt te achterhalen waar deze op gebaseerd zijn.

Zo is een kapvergunning voor 25 bomen in Bos en Lommer en Slotervaart gratis, terwijl in De Baarsjes liefst 966 euro moet worden neergeteld. Ook de prijzen van bouwvergunningen lopen sterk uiteen. In het duurste stadsdeel moet hiervoor minstens vier a vijf keer meer worden betaald dan in het goedkoopste. En trouwen kost op hetzelfde tijdstip in Oud-West en Centrum drie keer meer dan in Zuidoost. De lijst met andere opmerkelijke verschillen is lang.

Lijn

PvdA-aanvoerster Manon van der Garde vindt prijsverschillen op zichzelf geen probleem, maar "de enorme grootte van die verschillen is niet uit te leggen". Zij wil de tarieven meer gelijktrekken en vindt dat wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) het voortouw moet nemen om de stadsdelen hierover op een lijn te krijgen.

VVD-woordvoerder Marijn Ornstein reageert feller op de tarievenchaos. "Uit het rapport blijkt dat er heel weinig respect is voor de portemonnee van de burger. Die moet het allemaal maar lappen", sneert het liberale raadslid. Volgens haar is niet op voorhand duidelijk dat elk stadsdeel dezelfde kostenelementen opneemt in de prijs die zij vragen aan hun burgers. Bovendien vindt de VVD, dat het rapport duidelijk maakt dat het aantal stadsdelen omlaag kan.

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) wil snel aan de slag om de chaos op te lossen. "Dit valt niet uit te leggen. Ik vind dat prijzen voor dezelfde producten gelijk moeten zijn. En als ze niet gelijk zijn, dan moet het voor de Amsterdammer duidelijk zijn waarom dat zo is. De burger moet weten waarvoor hij betaalt. Ik ga zo spoedig mogelijk kijken wat we hieraan kunnen doen."

January 30, 2007