6 januari 2010

De stilstand voorbij, de armoede tegemoet

Een aantal weken geleden stelde D66 Amsterdam haar verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen,’De stilstand voorbij’, vast. Een programma vol stippen aan de horizon, maar zonder oog voor de Amsterdamse realiteit. D66 vergeet grote groepen Amsterdammers, zoals de 40.000 kinderen die opgroeien in armoede, of het grote aantal mensen dat met hulp van de gemeente aan het werk zijn of kunnen.

Wie het programma van D66 leest, zal denken dat Amsterdam geen armoede kent. Echter één op de vijf Amsterdammers, waaronder 40.000 kinderen, 17.000 ouderen en bijna de helft van de eenoudergezinnen, leeft in armoede. Mensen die zonder – veelal tijdelijke – hulp en ondersteuning van de gemeente door het ijs zakken. Dit jaar is er een eind gekomen aan de daling van het aantal minima als gevolg van de kredietcrisis en het optrekken van de minimuminkomensgrens door de gemeente. Om deze stagnatie te keren is een standvastige en offensieve aanpak nodig.

Armoede is meer dan alleen een financieel probleem. Armoede belemmert participatie, volwaardig meedraaien in de stad. Armoede is vaak zowel de oorzaak als het gevolg van groeiende problemen waardoor de kansen en ontwikkeling van Amsterdammers steeds verder worden beperkt. Het doorbreken van die vicieuze cirkel ziet de PvdA als de belangrijkste uitdaging van ons armoedebeleid.

De PvdA blijft investeren in verbetering en vernieuwing van het armoedebeleid; voor ons is dat een topprioriteit. Uitgangspunt daarbij is zelfredzaamheid. Wij kiezen er voor om Amsterdammers aan het werk te krijgen en te houden. Met of zonder diploma, met kleine of grote afstand tot de arbeidsmarkt. De PvdA wil juist nu investeren in deze groep mensen zodat zij aan het werk kunnen als de economie straks aantrekt. Dat voorkomt een leven lang in een uitkering. Dat is de beste remedie voor Amsterdammers én de stad. D66 daarentegen wil primair investeren in Amsterdammers die makkelijk aan het werk kunnen. Daarmee laat ze de grote groep Amsterdammers ‘met een vlekje’ stikken. Wie lang werkeloos is, blijft lang werkeloos.

Een veilige, eerlijk en sterke stad heeft oog voor de Amsterdammers die het goed hebben maar ook voor de Amsterdammers die het minder hebben. Dat is niet de stad van D66. Dat is de stad van de PvdA. De titel van het verkiezingsprogramma van D66 had dan ook beter kunnen zijn: de stilstand voorbij, de armoede tegemoet.

Freek Ossel, PvdA wethouder Werk en Inkomen