26 augustus 2009

De stemming verklaard

Homo’s en lesbo’s hebben het recht gelijk aan hetero’s behandeld te worden, in vrijheid te leven en zichtbaar te zijn op school, thuis, buiten op straat of waar dan ook. Dit is een ononderhandelbare kernwaarde. De PvdA komt op voor kwetsbare groepen en benoemt problemen in de samenleving. Zij staat voor emancipatie en verheffing.

Zo staat het in een motie die dit voorjaar bij de behandeling van de integratienota op het PvdA-congres is aangenomen. Bij die behandeling werden frappant genoeg ook nogal wat amendementen van de afdeling Slotervaart aangenomen die aandrongen op gelijke rechten voor andere groepen. Het was dan ook navrant en verbijsterend dat in juli bij de behandeling van de spraakmakende notitie homobeleid in de stadsdeelraad van Slotervaart uitgerekend twee leden van de PvdA-fractie tegen deze notitie stemden. Van veel kanten kwamen vragen hoe dit mogelijk was. Ook in de media heeft dit stemgedrag tot rumoer geleid.
Fractie en bestuur hebben diverse gesprekken met de twee raadsleden gevoerd om hun beweegredenen te achterhalen. Een stemverklaring hadden zij in de raad namelijk niet afgegeven. Hassan Kattouss zei dat het hem vooral gegaan was om zijn indruk dat deze notitie de Marokkaanse moslimgemeenschap in de beklaagdenbank zette. Miloud Bouzrou zei vooral gehandeld te hebben uit angst voor het confronterende karakter van een uitbundige Gay Parade in het stadsdeel. Beiden verklaarden echter ten volle in te stemmen met het emancipatoire beleid dat de notitie voorstaat. De noodzaak van een specifiek beleid op dat gebied is hen des te meer duidelijk geworden door de vele kritische, vaak ontroerende reacties die zij uit het hele land gekregen hebben. Die hebben hen ervan doordrongen dat homo’s wel degelijk vaak het recht wordt ontzegd op een bestaan. Dat homo’s vaak veel energie moeten steken in het verstoppen van hun identiteit uit angst voor de gevolgen van ontdekking.
De twee bezweren het emancipatiestreven van de PvdA altijd te hebben gesteund en te zullen blijven steunen. Met hun tegenstem wilden zij een signaal afgeven. Daarmee hebben ze het belang van de homo-emancipatie overschaduwd. Bij nader inzien zijn zij tot de conclusie gekomen dat hun stellingnamen beter uit de verf gekomen waren als ze in een stemverklaring hun bedenkingen tegen enkele elementen uit de notitie hadden benoemd en vervolgens wel vóór de notitie hadden gestemd. Daarmee zouden hun opvattingen en het belang van het onderwerp beter gediend zijn geweest. Met de kennis van nu zou hun stem anders uitgepakt hebben. Zij hebben toegezegd hun goede wil te tonen door waar mogelijk actief mee te doen met activiteiten die in het kader van het homobeleid worden uitgevoerd.
De grote kloof die er aanvankelijk leek te bestaan tussen de opstelling van de twee en een voor de PvdA principieel punt als emancipatie – in dit geval van homo’s – is daarmee gedicht.

Als fractie en als afdelingsbestuur realiseren we ons dat deze voor ons vanzelfsprekende waarden nog niet overal gemeengoed zijn. Het proces van acceptatie en emancipatie van homo’s en lesbo’s verloopt in de pluriforme en diverse Amsterdamse, dus ook de Slotervaartse, samenleving op verschillende snelheden. Dit is des te meer reden voor de PvdA om dit proces te stimuleren en met volle kracht onze uitgangspunten uit te dragen.
Dit doet de PvdA op alle niveaus in het land. Ons einddoel is dat deze doodgewone normen overal in de hele Amsterdamse samenleving zonder meer worden onderschreven. Dat zullen wij samen met alle leden doen, net zoals we samen strijden voor solidariteit, vrijheid en de andere waarden die ons verbinden.

Hans Aertsen, afdelingsvoorzitter PvdA Slotervaart
Maarten van Maurik, fractievoorzitter PvdA Slotervaart