31 maart 2009

De Sloterplas als subcentrum

Op donderdag 19 maart organiseerde de PvdA gemeenteraadsfractie een expeditie met als thema wonen, werken en leren in Amsterdam Nieuw West. Er werden bezoeken gebracht aan de haven, het World Fashion Centre en aan IBM. Een derde delegatie sprak met bestuurders en politici over de ontwikkelingen in Nieuw West. Een verslag.

Onder het motto ‘de Sloterplas als subcentrum van Amsterdam’ sprak een delegatie bestaande uit PvdA-politici uit diverse gelederen met vertegenwoordigers van woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, het onderwijs en de wethouders Ahmed Baâdoud (Osdorp) en Ahmed Marcouch (Slotervaart). De vraag hoe het gebied rond de Sloterplas tot bruisend subcentrum kan worden getransformeerd stond centraal.

Onderwijs
Het antwoord op deze vraag bleek complex. Alle aanwezigen waren het er over eens dat Nieuw West als gebied voor een deel onterecht een slechte naam heeft. Het is er groen, ruim opgezet, het heeft toegang tot prachtige recreatiegebieden (Sloterplas en De Nieuw Meer) en het is goed bereikbaar vanuit Amsterdam Centrum. Om meer mensen te trekken en om iets aan het imago van Nieuw West te doen moet er echter hard worden gewerkt. Naast veiligheidsissues kampt een deel van het gebied met slechte scholen. Daar wordt op dit moment veel tijd en energie in gestoken en dat zal op termijn zeker vruchten gaan afwerpen. Ook het idee om in Nieuw West een deel van de universiteit te vestigen viel in goede aarde. Naast studenten kan hierdoor het winkelaanbod en de ook de bevolkingssamenstelling gevarieerder worden.

Kinderen, jongeren en voorzieningen
Nieuw West heeft verhoudingsgewijs de meeste kinderen van Amsterdam. Los van de basisvoorzieningen is er in veel delen van Nieuw West weinig te doen voor jongeren. De bioscoop is omgebouwd tot politiebureau en in de Sloterplas kan niet worden gezwommen. Alle aanwezigen waren het er over eens dat het begrijpelijk is dat ondermeer door het gebrek aan voorzieningen veel jongeren zich buiten gesloten voelen. Volgens een van de genodigden heeft Nieuw West lange tijd het karakter van een ‘doorgangshuis’ gehad. Zodra mensen het zich konden veroorloven trokken ze weer weg. Die trend lijkt gekeerd. Steeds meer mensen blijven in Nieuw West. Er ontstaat een nieuwe middenklasse die zich graag aan het gebied bindt. Voor die groepen moeten betere en aantrekkelijker voorzieningen worden ontwikkeld: breder winkel- en horeca aanbod, goed onderwijs, bioscoop et cetera.

Vervoer
Een van de redenen waarom de Sloterplas geen subcentrumfunctie heeft is het gebrek aan openbaar vervoer binnen Nieuw West. Vanuit het centrum van de stad zijn de verschillende stadsdelen prima te bereiken maar wie van Geuzenveld naar de Sloterplas in Osdorp wil, is lang onderweg. Het doortrekken van twee trams zou helpen maar is duur. Toch moet deze mogelijkheid, net als andere mogelijkheden, worden onderzocht.

De Sloterplas
Niet alle aanwezigen bleken op de hoogte van de vervuiling van de Sloterplas. Het schoonmaken van de plas en het werken aan de waterkwaliteit zou zeker helpen om de aantrekkelijkheid te vergroten. Dit punt zou in in de structuurvisie kunnen worden opgenomen en vervolgens in positieve zin worden uitgebuit. Iedereen was het er over eens dat het fantastisch is als er binnen afzienbare tijd weer in de Sloterplas kan worden gezwommen.

De input die vergaard is tijdens de bezoeken en gesprekken van de Expeditie wordt mede gebruikt als input voor het verkiezingsprogramma voor de periode 2010 – 2014.

Zie voor meer informatie over de ontwikkelingen van Amsterdam Nieuw West ook:
Een stedenbouwkundige visie op West