6 juni 2008

‘De sector staat onder druk’; ‘Het is beter jager te zijn dan prooi’

Lodewijk Asscher, wethouder van Financien en Economische Zaken, valt met zijn neus in de boter. Hij wil van Amsterdam een stad maken die meetelt in de wereldeconomie. Op een paar dagen na precies een jaar na de presentatie van zijn beleidsprogramma Amsterdam Topstad, werd bekend dat er een promotiecetrum komt, Holland Financial Center, dat is te vergelijken met The City in Londen en een Duisenberg School of Finance, een academisch topinstituut.

Bent u blij?

"De hernieuwde aandacht voor de financiele wereld is nodig. Daarom was ik gecharmeerd van de ‘Harvard aan de Amstel’-gedachte. Barclays beloofde Amsterdam zo’n opleiding plus het hoofdkantoor, als de fusie met ABN Amro doorgaat. We vinden als PvdA dat we armoede bestrijden, maar dat we ook de economie moeten stimuleren. De generatie na ons moet ook kunnen werken."

Wat heeft u gedaan?

"De burgemeester en ik hebben recent met grote financiele bedrijven gesproken, zoals de grote banken en de aandelenbeurs. Overal hoorden we dat de financiele sector groot is, maar versterkt moet worden."

Hoe moet dat?

"Nederland moet de achthonderd miljard aan pensioengelden benutten. Beleggingsspecialisten moeten hun expertise benutten, en geen buitenlandse hulp inroepen."
"Dit najaar houden wij een bijeenkomst in de ambtswoning van de burgemeester met bedrijven en Haagse vertegenwoordigers. We willen nu doorzetten. De stad en Den Haag moeten hun steentje bijdragen."
Wat kan Amsterdam zelf doen?
"Verschillende dingen. Wij helpen met het vinden van een prachtige locatie voor de nieuwe Duisenbergschool. Wij stimuleren verder bijvoorbeeld Alternext, de nieuwe beurs voor kleinere bedrijven die voor lagere tarieven een notering krijgen. We werken ook aan de stad als ideale vestigingsplaats. En Den Haag moet doen wat op zijn weg ligt, bijvoorbeeld de belastingen vereenvoudigen."
Staat het hele initiatief niet haaks op de verkoop van ABN Amro, Numico, Univar en Rodamco?
"We hebben ook te maken met marktwerking."
Vind u het begrijpelijk dat Amsterdam bij andere overnames van bedrijven in de regio als Hoogovens, KLM, Fokker, niet reageerde?
"Als stad kun je niet altijd zo’n uitgesproken mening hebben."
Waarom heeft u zich dan toch uitgesproken tegen Fortis als overnamekandidaat van ABN Amro?
"We hebben iets willen zeggen omdat al veel industrie verdwenen is en omdat het hier een unieke bank in de financiele wereld betreft, met als hart Amsterdam."

Dan speelt Hollands Glorie wel een rol?

"Dat is het niet, hoewel ik liever ABN Amro als overnemende partij zie. Het is beter jager te zijn dan prooi. Maar nu het andersom is, proberen we duidelijk te maken wat het best is voor de werkgelegenheid in Amsterdam. En de financiele sector is een sleutelindustrie. We moeten in Nederland ergens geld mee verdienen."
"Onze zorg is niet vreemd. Amsterdam is ook niet de enige financiele stad die naar een opleving zoekt. Onlangs trok de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg aan de bel omdat Wall Street terrein verliest aan Londen."
Kan het nieuwe promotie-instituut Holland Financial Center de uittocht uit Nederland stoppen?
"Uittocht? Zo erg is het niet. De financiele wereld is juist heel groot."

Dan is er toch geen reden voor paniek?

"Nou, we hebben grote zorgen. Na de sluipende beurskrach en de economische terugval na de aanslagen van 11 september 2001 heeft de financiele sector zich hersteld. Maar de branche is nog steeds niet op het oude niveau, en herstelt zich in Amsterdam langzamer dan in andere landen. De sector staat onder druk."

Hoe weet u dat?

"Daarover zijn de financiele bedrijven het wel eens, is de burgemeester en mij bij onze rondgang gebleken."
Als je marktpositie verliest dreig je toch alles kwijt te raken?
"Ja, als je niet reageert. Ik wil daarom dat Amsterdam samen met andere partijen scherp is."
Moeten in een goed vestigingsklimaat de toplonen vrij blijven?
"Dat geldt voor private bedrijven, niet voor semi-overheidsinstellingen zoals woningcorporaties. Publiek gefinancierde lonen moeten aan grenzen worden gebonden. Voor de extreme topinkomens moet je geen plafond proberen in te voeren. Dan kun je nog beter denken aan een ander tarief voor de inkomstenbelasting voor die groep, zodat de maatschappij meeprofiteert."

Dat stoot bedrijven toch af?

"Een paar procent inkomensbelasting extra, een toptarief, alleen voor extreme inkomens zal niemand afschrikken. Nee heffingen, vennootschapsbelasting, maar ook de kosten van levensonderhoud, en goede woningen; dat zijn factoren die je positie als vestigingsplaats beinvloeden."

Lo