19 september 2006

“De Osdorperweg en het omliggende landelijke gebied”

De gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar lijken alweer lang geleden. De Osdorpse fractie van de PvdA heeft toen een enorme overwinning geboekt. En als gevolg daarvan zitten er nu, namens de PvdA, 12 raadsleden in de stadsdeelraad van Osdorp. Tijdens de campagne werden er veel contacten gelegd met de mensen uit Osdorp. Na de campagne was de grote vraag hoe de PvdA die contacten in de toekomst gaat onderhouden en hoe (politieke) onderwerpen op een betere manier met de Osdorpers besproken kunnen worden. Al snel werd daarom door de nieuwe Osdorpse fractie het PvdA actiebureau opgericht. Dit actiebureau organiseert sinds juni van dit jaar elke maand een buurtspreekuur, telkens in een andere buurt. Daarnaast worden er vier keer per jaar actiedagen rond actuele Osdorpse politieke thema’s georganiseerd. De locatie die we daarvoor uitkiezen wisselt van buurt tot buurt en is in de meeste gevallen afhankelijk van het thema.

Op Zaterdag 23 september wordt de eerste actiedag georganiseerd rond het thema “De Osdorperweg en het omliggende landelijke gebied”.

Osdorp en Noord zijn in Amsterdam de enige stadsdelen die binnen hun stadsdeelgrenzen nog beschikken over een uitgestrekt landelijk gebied. Hier liggen nog restanten uit een verre historie.
In het landelijke gebied van Osdorp is de Osdorperweg bijvoorbeeld ouder dan de stad Amsterdam, en de dorpen Sloten en Oud Osdorp dateren uit de Middeleeuwen. Door eeuwenlange veenafgravingen ten behoeve van de brandstofvoorziening ontstond hier een uniek landschap.
Toen van Eesteren, in de jaren dertig van de vorige eeuw, de “Tuinstad Osdorp” op de kaart van Amsterdam projecteerde, hield hij al rekening met de kwaliteiten van dit landschap. Het landelijke Osdorp werd in het Algemeen Uitbreidings Plan uit 1935 vastgesteld als “De Westrandscheg”; een groene open ruimte. Mede dankzij die conditie kon de Osdorperweg en het omliggende landelijke gebied zich verder ontwikkelen als agrarische enclave met een geheel eigen identiteit.

Door allerlei oorzaken is het voor de agrariërs in dit gebied steeds moeilijker geworden om hun hoofd boven water te houden. In de afgelopen decennia zie je dan ook een trage doch gestage verandering van de bedrijvigheid in dit gebied. Daarnaast is de Osdorperweg ontdekt als woonlocatie. Sinds de jaren 90 zijn veel kleinschalige woningbouwprojecten tot stand gekomen waardoor een intensievere vorm van lintbebouwing is ontstaan. Door al deze oorzaken is ook de verkeersdruk op dit gebied toegenomen. Het rijkswegennet eist binnen afzienbare tijd ook haar tol. De Westrandweg zal over circa tien jaar parallel aan de Raasdorperweg het landelijke gebied doorkruizen. En ten behoeve van nieuwe werkgelegenheid in Osdorp werd al weer vele jaren geleden een deel van de Lutkemeerpolder ingericht als bedrijventerrein. Door al deze veranderingen is het duidelijk dat de Osdorperweg en het omliggende landelijke gebied de laatste tijd behoorlijk onder druk staat. Gelukkig zijn de polders in de Westrandscheg inmiddels opgenomen in de Hoofd Groen Structuur van Amsterdam. Dit betekent dat deze polders niet voor andere dan groene en recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden en beschermd moeten worden tegen de oprukkende bebouwing. De natuur en het recreatieve groen in de HGS dienen van een hoge kwaliteit te zijn en voor meerdere doeleinden gebruikt te kunnen worden. Belangrijk hierbij zijn de natuurwaarden, de recreatieve waarde, de toegankelijkheid en de verbindingen met het “buur”groen.

Het is voor dit gebied belangrijk dat al deze veranderingen in goede banen worden geleid. Daarbij staat de vraag voorop wat de bewoners, de bedrijven en alle overige belangengroepen uit dit gebied voor de toekomst wenselijk achten en hoe zich dit verhoud tot het grootstedelijke beleid.
Ook het belang van de overige Osdorpers moet worden meegewogen, kortom een behoorlijke klus.
Het Stadsdeel Osdorp heeft daarom de afgelopen jaren al veel geïnventariseerd en onderzocht.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het gehele gebied en daarmee wordt de toekomst van landelijk Osdorp, zeker voor de komende tien jaar, in belangrijke mate bepaald. Dat proces gaat echter niet zonder slag of stoot. Er zijn al heel veel meningen gepeild. Ook werd een oproep aan de Osdorpers gedaan om mee te helpen aan het ontwikkelen van een visie op de toekomst van het landelijke gebied.

Door de Osdorpse PvdA fractie is in het verkiezingsprogramma 2006 – 2010, uit maart van dit jaar, al het één en ander gezegd over haar zienswijze op het landelijke gebied. Er staat bijvoorbeeld te lezen dat de Westrandscheg (landelijk Osdorp) voor de toekomst een ideale locatie is om de stad te ontvluchten en het groen en de natuur op te zoeken. Er is in Amsterdam immers een groot tekort aan recreatief groen. Dit betekent dat wij van mening zijn dat het groene landelijke karakter zoveel mogelijk behouden en zelfs verbeterd moet worden. Ten behoeve van de recreatie moet het gebied wel beter toegankelijk worden. Daar is overigens op enkele plekken al een begin mee gemaakt.
We zullen goed moeten nadenken of in een recreatieve groene omgeving bedrijven thuishoren die afbreuk doen aan dat groene karakter. Er is een beleid denkbaar waardoor dergelijke bedrijven naar een andere locatie in Osdorp verplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld naar het bedrijventerrein in de Lutkemeer. Ook zal goed nagedacht moeten worden over de economische toekomst van de glastuinbouw- en de overige agrarische bedrijven. Ze zijn immers beeldbepalend voor het landschap en de eigendomsverhoudingen spelen in al deze afwegingen ook een belangrijke rol.

De verkeersveiligheid in het landelijke Osdorp verdient ook grote aandacht. Het landelijke karakter van deze wegen heeft tot gevolg dat aparte voet- en/of fietspaden ontbreken. Ze zijn aangelegd op zachte veendijken en daardoor ongeschikt voor zware- en intensieve belastingen. Maar toch gebeurt dit!
De PvdA is van mening dat deze veendijken onderdeel zijn van het cultuurhistorische landschap en dat we daar dus zuinig mee om moeten gaan. Overwogen zou moeten worden of niet de volledige Osdorperweg, van Sloten tot Halfweg, vanuit dit historische besef bescherming en mogelijk zelfs herstel verdiend.

Er is dus genoeg om over te praten op zaterdag 23 september en de nieuwe Osdorpse PvdA fractie is zeer nieuwsgierig naar uw mening over deze en ook andere onderwerpen.
We organiseren de actiedag op het speelrecreatieterrein “Over de Rand”, Osdorperweg nr. 690 met ingang aan de Joris van den Berghweg, schuin tegenover de helikopter.
Rond de klok van 11 uur beginnen we de dag met een fietstocht door het landelijke gebied. Tijdens de tocht wordt tekst en uitleg gegeven over de diverse ontwikkelingen in het gebied. We maken hierbij dankbaar gebruik van de fietstocht die de Dorpsraad Sloten Oud Osdorp voor ons heeft uitgestippeld
Rond 13 uur verzamelen we weer in de speeltuin waar u wat kunt eten en drinken. Wij nemen tafels, stoelen, broodjes, koffie en (fris)drank voor u mee. Tevens houden wij van 13 uur tot 14 uur ook een spreekuur. U kan dan met één van onze raadsleden over van alles van gedachten wisselen.
Om 14 uur willen wij met u discussiëren over de onderwerpen die op het landelijke gebied betrekking hebben en die voor u belangrijk zijn. De discussie zal tot circa 16 uur duren.
Na 16 uur is er nog gelegenheid voor laatste vragen die misschien als gevolg van de discussie zijn blijven hangen of waar u tijdens het spreekuur niet aan toekwam.
Gedurende de dag kunt u ook deelnemen aan een enquête over het landelijke Osdorp. De resultaten van deze enquête zullen wij in de lokale media bekend maken en te zijner tijd gebruiken bij de besluitvorming over het landelijke gebied.

Vragen? Neem contact op met Edward Vos; 06 – 28 09 76 64 of Email; [email protected]
Wij hopen u de 23e te mogen ontmoeten op onze eerste actiedag in het landelijke Osdorp!