1 oktober 2007

De Baarsjes: kies een school in de buurt

De Baarsjes: Kies een school in de buurtStadsdeel De Baarsjes wil dat meer ouders hun kinderen in de buurt naar school doen. Nu gaat bijna 40% van de kinderen in een ander stadsdeel naar de basisschool. Vooral autochtone ouders trekken met hun kinderen iedere ochtend het stadsdeel uit naar de witte scholen in Oud-West en Oud-Zuid. Kinderen en ouders leren elkaar zo niet kennen. Daarom gaat het stadsdeel gemengde scholen stimuleren. Ouders en scholen die het initiatief nemen om een school meer gemengd te maken, kunnen rekenen op steun van het stadsdeel. Portefeuillehouder onderwijs Godfried Lambriex licht de plannen toe.

Waarom gemengde scholen?
“Mensen wonen hier bij elkaar in de straat. Dan is het toch niet meer dan logisch dat hun kinderen met elkaar in de buurt naar school gaan. Daar ontmoeten kinderen en ouders met een verschillende achtergrond elkaar. Kinderen maken dan vriendjes en vriendinnetjes met wie ze na schooltijd in de buurt kunnen spelen.”

Is dat nodig?
“In De Baarsjes woont een veelheid van nationaliteiten. Als kinderen in gescheiden werelden opgroeien, blijven we vreemden van elkaar. Goed samenleven begint met elkaar ontmoeten, leren kennen en samen dingen doen op school. Dat geldt voor kinderen en hun ouders”.

Willen ouders niet gewoon een goede school voor hun kind?“
Natuurlijk, je kind gaat maar één keer naar school. Dus moet je er voor zorgen dat de scholen alle kinderen, met en zonder achterstanden, het onderwijs kunnen bieden dat ze nodig hebben. Het moet leuk zijn op de school. In de klas en daarbuiten bijvoorbeeld door een gevarieerd aanbod van naschoolse activiteiten. Daar hebben we als stadsdeel afspraken over gemaakt met de scholen en steken we veel geld in”.

Wat gaan jullie doen?
“Voorop staan goede voorlichting aan ouders en het ondersteunen van ouderinitiatieven. Je moet dan denken aan directe mailings met informatie over de scholen, een website, een schoolkeuzemaand en een spreekuur schoolkeuze voor ouders die twijfelen over welke school het beste bij hun kind past. Ouders en scholen kunnen rekenen op steun als ze gaan werken aan een gemengde school. Bijvoorbeeld doordat ze geld krijgen om ervaringsdeskundigen in te schakelen die ze op weg helpen”.

Komt er een plaatsingsbeleid?“
Ja, dat is stedelijk met alle stadsdelen en schoolbesturen afgesproken. De spelregels moeten er voor zorgen dat kinderen uit de nabije omgeving van de school voorrang hebben. Dan worden scholen buurtscholen. Naarmate je dichter bij de school van je eerste voorkeur woont, is de kans groter dat je erop komt.”

Minder keuzevrijheid?
“Vooral meer keuzevrijheid voor de ouders van kinderen die bij de school om de hoek nu nog achter in de rij staan.”

Gaat het lukken?
“Gezien het succes dat op sommige scholen al geboekt is, moet het kunnen lukken. Het begint met goed onderwijs, een goede sfeer op school en gemotiveerde en enthousiaste ouders. Scholen en ouders hebben de sleutel tot succes in handen. Als stadsdeel staan we klaar om ze te steunen.”